Митрополит Гавриил с най-високо обществено доверие сред потенциалните кандидати за ПатриархМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Игнатий Кръстев каза:

  Добре е като проучване, но все пак това не са избирателите, които ще избират патриарх! Май се опитвате да насочите избирателите как да гласуват.

 2. Пламен Евгениев Сивов каза:

  [quote name=“ignatii“]Добре е като проучване, но все пак това не са избирателите, които ще избират патриарх! Май се опитвате да насочите избирателите как да гласуват.[/quote]

  Относно първото изречение: мислите ли, че смятаме, че патриарх се избира с гласуване в интернет?

  Относно второто изречение: Как точно „май се опитваме“, след като не сме знаели резултата? И още нещо – вие така ли гласувате на избори – накъдето духа вятърът? Жалко ще е, ако избирателите определят избора си по този начин. Но в този случай вината ще е изцяло тяхна.

 3. gosho каза:

  Трябваше още време да оставите анкетата, резултатът щеше да е още по-категоричен. За съжаление ние наистина не можем да изберем митрополита си 🙁 От чужди хора зависи 🙁

 4. Цветомир Андреев каза:

  Пламене, този път малко не сте прав – анкетата ви наистина е манипулативна:

  1. Изключили сте един от най-спряганите кандидати, като под предлог е посочено пак манипулативно твърдение – че БПЦ трябва да [b]“наруши“[/b] устава си за да може той да бъде допуснат. Мисля знаете, че ставаше въпрос за [b]“промяна“[/b] на устава преди избора на патриарх, в което [u]няма никакво[/u] нарушение (дори е обичайна практика за избирателни закони)

  Ако пък случайно някой се опитва да пробута номера, че е „скандално“ и т.н. да се прави промяна заради конкретна личност – може да напомним, че именно така беше въведено въпросното възрастово ограничение преди ок. 2г. – конкретно за митр. Николай. Т.е. ако има промяна тя би била не нововъведение, а отмяна на въросното решение, което не знам дали беше правилно но определно изглеждаше недостойно.

  2. Имайки впредвид вашето ниво, учудва твърдението ви за невлиянието на статисиката върху мнението – факт отразен дори и нормативно в България.

  Поздрави.

 5. Пламен Евгениев Сивов каза:

  [quote name=“mirko“]Пламене, този път малко не сте прав – анкетата ви наистина е манипулативна:

  1. Изключили сте един от най-спряганите кандидати[/quote]

  Кой го е спрягал е въпросът. Медиите? Те ли са ни критерий? Фейсбук? Сам той себе си? Да ви кажа ли кой се спрягаше най-активно във фейсбук по време на анкетата? Отец Иван от Нови хан. И заради него ли да променим устава?

  И ако от една медийна кампания сме готови да променяме устава, то нека след „а“ да кажем и „б“ – и да отворим избора за патриарх за всеки, дето е събрал над 10000 харесвания някъде си.

  Анкетата не можеше да бъде неограничена, защото тогава трябваше да бъде отворена за всички митрополити, може би и за всички епископи. Единственото ограничение, което имаше смисъл да се сложи, това беше сега действащият Устав. Не хипотетично променения заради изказванията на Божидар Димитров и Велинов от Дирекцията. Така смятам и честно казано, не ми се спори по въпроса.

 6. Мартин Митов каза:

  Мирко, ти се опитваш нещо да ни манипулираш!
  И според стария Устав на БПЦ (от 1950 г.) има изискване за 50-годишна възраст на патриарха, виж член 15, ал. 2. Не е въведено специално за някой си… Няма и никакви основания за промяна на това изискване. Със същата логика може да се иска промяна на изискването за 5 години стаж и тогава патриарх да стане дядо Амвросий. Или изобщо да се махне изискването да е митрополит… Стъкмяването на законите за специални случаи и специални хора е много хлъзгаво! И води само надолу…