Митрополит Кирил ще ръководи заседанията на Светия Синод, докато патриарх Максим е в болница?


Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще ръководи заседанията на Светия Синод, докато Негово Светейшество патриарх Максим е в болница, информира Дарик радио.

Във вторник патриарх Максим е подписал документ, с който прехвърля правомощията си на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Това е потвърдил и Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил пред БНР, като е уточнил, че митрополит Кирил ще ръководи единствено заседанията на Св. Синод.

На последната извънредна сесия на Светия синод, ръководена от митрополит Кирил, са били решавани текущи въпроси от финансов, стопански, мирови и културно-просветен характер.  Негово Високопреосвещенство отхвърля слуховете, че с официален документ патриарх Максим му е прехвърлил правомощията си.

“Става дума за пълномощия само за ръководенето на това заседание”,  е уточнил митрополит Кирил за радио Фокус – Варна.

“Ние всичко му докладваме, а Негово Светейшество ни ръководи и наставлява, даже ни напомня какво да правим”, допълва Варненският митрополит.

“Трябва да е ясно, че патриарх Максим е в много добро състояние на духа и продължава да ръководи и Българската православна църква и Софийската Света митрополия. Днес ни посъветва: “В духа на братска обич решавайте въпросите на Светия синод”, допълни митрополит Кирил. По думите му, сега патриархът има здравословни проблеми, но това се случва на всеки.

Междувременно патриарх Максим е убедил Негово Преосвещенство Знеполски епископ Николай да оттегли оставката, подадена по-рано този месец, съобщава в днешния си брой в. Сега.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...