Протойерей Владимир Тишчук e назначен за предстоятел на Руската църква в София



Отделът за външноцърковни връзки на Московската патриаршия съобщава, че на 11 октомври 2023 г.  участниците в заседанието на Светия Синод на Руската православна църква са се запознали с доклад на председателя на Отдела за външноцърковни връзки, Волоколамски митрополит Антоний, за епархиите и енориите в чужбина. Синодът е изразил  категоричен протест във връзка с грубите и дискриминационни действия на българските власти при експулсирането от страната под измислен предлог, на предстоятеля на Подворието в София, архимандрит Васиан (Змеев), секретаря на Подворието, протойерей Евгений Павелчук, и служителя В. Бонко.

Членовете на Синода са подкрепили позицията на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, изразена в писмото му до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от 4 октомври 2023 г.

Светият Синод е решил да освободи архимандрит Васиан (Змеев) от длъжността представител на Патриарха на Москва и цяла Русия при Българския патриарх и предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София, с израз на благодарност за положения труд.

Също с решение на Синода, от длъжността секретар е освободен протойерей Евгений Павелчук, с благодарност за положения труд, и е изпратен в разпореждане на Минския и Заславски митрополит Вениамин.

На длъжността представител на Патриарха на Москва и цяла Русия при Българския патриарх, и предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София, е назначен протойерей Владимир Тишчук, клирик на Виенската и Австрийска епархия.

Източник: Отдел за външноцърковни връзки на МП

Протойерей Владимир Тишчук е роден на 27 юли 1963 г. в град Владимир в семейството на свещеник. Завършва средно училище с  усилено преподаване на английски език. Завършва висше образование във Владимирския държавен педагогически институт,  Факултета по чужди езици. Отбива едногодишна военна служба, от която се пенсионира със звание старшина. През 1987 г. е назначен в Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия като сътрудник по протокола. През 1989 г. е изпратен в Ню Йорк, САЩ, като секретар на Администратора на патриаршеските енории в САЩ. На 9 ноември 1991 г., по време на Божествената литургия, отслужена от Негово Светейшество Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий II в катедралния храм „Св. Николай“ в Ню Йорк, е ръкоположен в дяконски сан. От септември 1995 г. до май 1999 г. завършва пълен курс на обучение в Духовната семинария на „Св. Тихон“, Пенсилвания.

През 1998 г. в катедралата „Св. Николай“ в Ню Йорк е ръкоположен в сан свещеник от Негово Преосвещенство Павел, епископ Зарайски. На 31 декември 1999 г., с указ на Негово Светейшество Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий II,  е назначен за клирик на църквата „Св. Екатерина“ в Подворието на Американската православна църква. През 2002 г. е назначен за ректор на катедралния храм „Св. Никола“ във Виена (указ на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Алексий II № 1952 от 19 март 2002 г.).

През 2003 г. е удостоен със степен протойерей от Виенския и Австрийски архиепископ Павел.  На 7 май 2017 г., за празника Възкресение Христово и във връзка с 25-годишнината от свещеническото му служение, за усърдното служение на Църквата е награден с орден „Св. Серафим Саровски, III степен.

През 2020 г. с указ на Кафския епископ Алексий, временно управляващ Виенската и Австрийска епархия, е освободен от поста настоятел на катедралния храм и е назначен за ключар на катедралния храм „Св. Николай“ във Виена.

Източник: Катедрален „храм Свети Николай“ – Виена

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...