Митрополит Неофит: Вярвам, че това ще бъде още една обединителна сила между нашите съседни народи…


Източник: Русе инфо

Вчера в Русе тържествено бе посрещната частицата от мощите на Свети Георги Победоносец. Тя бе изложена за поклонение в русенския катедрален храм "Света Троица", където ще остане до събота. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит изрази пред събралото се множество, което посрещна светинята вчера, своята надежда, че това ще донесе обединение и радост за русенци.

„Ценни са светиите в нашия живот, защото те са нашият пример, нашият светъл стълб, който ни води в мрака, нашата пътеводна звезда, която ни дава възможност да изпълним онова, което ни е завещано от Спасителя и заповядано от светите апостоли за истински християнски живот и достойнство.

Чак от древния град Рим ви носим това благословение, което столичани, силно възрадвани, не пожелаха да изпратят без да могат да се поклонят и те на тази светиня. И помолиха в един новоосветен храм да бъдат занесени светите мощи, за да се благослови този храм в чест на Свети Константин и Елена, които намерили честния кръст на Голгота. Сетне в най-старинния храм в София, посветен на "Свети Георги", където престояха едно денонощие, а след това Негово Светейшество българският патриарх Максим пожела да се поклони пред мощите на Свети Георги, в болнична обстановка макар, но за него това беше голямо вдъхновение и духовна сила…

Затова като прославяме Бога, който не е дал на своя светия тление, а е запазил на едни или други места част от неговото прославено тяло, защото ето, в нашия град, където прославяме този празник заедно с жителите на град Гюргево, вярвам, че това ще бъде още една обединителна сила между нашите съседни народи и радост за всички русенци, които тачат паметта на Свети Георги и празника на своя град…", заяви митрополит Неофит.

В събота около 11 ч. ще се състои тържественото пренасяне на частицата от светите мощи от храм „Света Троица” в храм „Свети Георги”.

По тази причина на 14 октомври между 11 и 13.30 ч. градската управа затваря за движение три улици в Русе: улица "Борисова" в отсечката от "К. Иречек" до ул. "Св. Георги", ул. "Св. Георги" от "Борисова" до "Муткурова", ул. "Н. Обретенов" от ул. "Н. Бозвели" до ул. "Св. Георги".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...