Моряци-иконописци откриха изложба във Варна


Източник: в. Черно море, агенция Фокус

Изложба „Българските моряци иконописци“ бе открита днес във варненския Военноморски музей. Проявата е в рамките на честванията на 127-годишнината от създаването на Военноморските сили.

В изложбата са представени 41 творби на двама автори – Славчо Пешков и Драгомир Петров. Корабният механик Славчо Пешков рисува първата си икона през 1972 година. Другият творец – Драгомир Петров, е комендант по сигурността на пристанище Варна. Започва да се занимава с иконопис преди две години. Изработва своите творби със синци по метода на шиенето на гоблени, но самата технология си остава негова авторска тайна. Сред притежателите на негови икони са министърът на транспорта Петър Мутафчиев, председателят на Българската морска камара Румен Несторов, видни морски бизнесмени и общественици.

В последния ден от тържествата за 127-годишнината на ВМС – 13 август, бойните кораби ще акостират на морска гара. Военноморският музей ще бъде отворен безплатно за своите посетители.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...