в. Черно море: С благословията на Негово светейшество папа Бенедикт ХVI


Източник: в. Черно море, бр. 2599, 8 август

Във Варна пристигнаха мощи от главата на св. ап. Андрей. Те идват от италианския град Амалфи и са специален дар от епископ Орацио Соричели за християните от епархията…

Негово високопреосвещенство Варненският и великопреславски митрополит д-р Кирил, свещеници и миряни посрещнаха вчера (7 август – б. ред) около 7,45 г. пред катедралния храм „Свето Успение Богородично“ делегацията на Варненската епархия, която се върна от Италия с мощи от главата на св. ап. Андрей Първозвани. Тя бе водена от Негово високопреподобие архимандрит Серафим, протосингел на митрополията.

Дядо Серафим показа сертификат на латински език от епископа на Амалфи Орацио Соричели. Документът е доказателство за достоверността на мощите на св. ап. Андрей Първозвани, които той подарява на Варненската епархия и на всички православни християни с разрешението на Негово светейшество папа Бенедикт ХVI, каза за в. „Черно море“ протосингелът. Ценната реликва е предназначена за освещаването на храма „Св. ап. Андрей Първозвани“, който ще се гради в кв. „Чайка“.

В състава на делегацията, благословена от варненския митрополит, са и протойерей Красимир Капитанов, и българският специализант по археология и студент по църковна дипломация в Рим д-р Михаил Гърков.

След тържественото посрещане на мощехранилницата с тленните останки на св. Андрей, митрополит Кирил и варненските свещеници отслужиха молебен.

Господ ни удостои с особено голямата духовна радост да имаме и втора частица от светите мощи на първозвания апостол Андрей, който преди 1950 г. е проповядвал по нашите земи, по Черноморието, подчерта в словото си варненският архиерей. Заедно със своите ученици св. Андрей е просветил много от местните жители, които стават негови последователи. За пръв епископ на Одесос поставя своя ученик св. Амплий, който продължава апостолското дело на проповед, строителство на храмове, за да се разпространява светлината на Христовото учение. И ето днес имаме своята Българска православна църква, основана също по тези земи. Имаме тази благодатна възможност да се ползваме от даровете на светия дух, да се очистим от всяка сквернота по време на светите тайнства, които се извършват в православната ни църква, да се стремим към святост и богоуподобяване, каза още митрополит Кирил.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...