Майски дни на културата в Богословския факултет на Софийския университет



По традиция всяка година по случай Деня на българската просвета и култура в периода между 11 и 24 май Софийският университет „Св. Климент Охридски“ става средище на множество културни и просветни събития, сред които конференции, симпозиуми, премиери на книги, концерти, открити лекции и дискусии с международно участие.

През идните две седмици Богословският факултет на СУ като инициатор (или съорганизатор) се включва в културата инициатива, представяйки на вниманието на аудиторията интересна програма от събития.

На 22 май (понеделник) от 11 ч. в конферентната зала (№ 8, ет. 3) на Богословския факултет немският проф. Дитмар Шон ще изнесе лекция на тема „Православието в диалог с исляма (1986 – 2012) – сравнителен поглед върху теми, методи и резултати“. Гост-лекторът е ръководител на Източно-църковния институт в Регенсбург – Германия.

По-късно в същия ден – от 13 ч., отново в конферентната зала на факултета ще се проведе Научна конференцията на тема: „Идеята за святото в монотеистичните религии (юдаизъм и християнство)“. Форумът е по инициатива на Богословския факултет и се провежда по случай 100-годишнината от публикуването на книгата на Рудолф Ото „Идеята за святото“ (1917)“.

На 23 май (вторник) от 11 ч. в аулата на Богословския факултет проф. дбн Емил Трайчев ще изнесе лекция на тема „Вярата в посланията на св. апостол Павел“ – по повод 80 години от кончината на проф. Николай Глубоковски.

На 25 май (четвъртък) от 9 ч. в столичния Военен клуб ще се открие Международната конференция на тема „По съвестта на вярата и по дълга на гражданската свобода – приносът на Българската православна църква за спасяването на българските евреи“. Организатори на конференцията са: Богословският факултет на СУ, Асоциацията за жените-адвокати, ВАС, Съвета на Софийска адвокатска колегия, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Секцията „Теология“ към Съюза на учените в България. Конференцията се провежда с благословението на Светия Синод на БПЦ.

На 29 май (понеделник) от 13 ч. в конферентната зала на Богословския факултет архим. проф. д-р Григориос Папатомас ще изнесе лекция на тема „Църковно-канонични въпроси на второто хилядолетие“. Гост-лекторът е преподавател по църковно право в Богословския факултет на Атинския университет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...