Навършват се 5 години от кончината на патриарх МаксимНа днешния ден се навършват 5 години от кончината на патриарх Максим (1914 – 2012).

На Архангелова задушница в Троянския манастир бе отслужена заупокойна света Литургия и панихида в негова памет, възглавена от патриарх Неофит в съслужение с членове на Св. Синод, епископи и свещеници. Именно в Троянската света обител се намира гробът на покойния патриарх, откъдето е започнал духовният му път като 12-годишен послушник.

„Благодарим му за добрия пример, който даде на всички ни да живеем живота си скромно и тихо…“, каза Негово Светейшество патриарх Неофит в словото си за покойния първойерарх на Българската църква.

Да си спомним за личността и делото  на патриарх Максим със статията „Патриархът и изпитанията на две епохи“!

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...