Най-добрият иподякон



д-р Деян Коруноски

Андрей Коруноски описва радостта си да помага на Негово светейшество Българския патриарх Неофит по време на богослужение така: „Хубаво ми е да стоя до него, да служа. И съм му най-добър иподякон.“.

Андрей е най-малкият иподякон в България и служи в катедралния храм „Свети Александър Невски“. Сега е шестгодишен, а вече има четиригодишен стаж – започнал е на две.  Поискал сам да стане иподякон – по примера на баща си.

„Много сме щастливи, че на всяка литургия с голям трепет и ентусиазъм идва в храма.“ – споделя башата, д-р Деян Коруноски. Той е празничен дякон в храм „Свети Александър Невски“ и хирург в болница „Пирогов“. Ръкоположен е за дякон от Тивериополски епископ Тихон през 2016 год., след дългогодишно служение като иподякон в патриаршеската катедрала.

Тази година на Бъдни вечер д-р Коруноски има нощно дежурство и безсънна нощ. Лекарите в „Пирогов са много натоварени през празниците – над 1800 човека са преминали през болницата само през коледни празници. След нощното дежурство той отива да служи на празничната Рождественска литургия в храма, заедно със сина си Андрей.

В България от години се води дебат за въвеждане на вероучение в училищата. Очакването е това да противодейства на духовния упадък в обществото ни и да помогне на децата да изградят вярна ценностна система. Но в този надценяван проект църковните хора понякога забравят най-важното – отговорността за възпитанието на децата е на първо място на родителите. А една стара поговорка гласи: „Не възпитавайте децата си, те така или иначе ще станат като вас; възпитавайте себе си.“ Примерът на малкия дякон и неговото семейство го доказват; и показват пътя на надеждата.

За Андрей тази надежда е станала опит, който споделя така: „Бог е добър. Ако вярваш в него ти помага. Ако не вярваш в него… също ти помага.“ 

По материали от dnes.bg и bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...