Нарушава ли БПЦ собствения си Устав?Защо три епархии на Българската православна църква продължават да са вакантни, въпреки предписанията на църковния устав? Може ли българският патриарх, който е и Софийски митрополит, да продължава да администрира и бившата си епархия? Нарушава ли с всичко това Светият Синод собствения си устав? И кой по закон носи отговорността? На тези и други въпроси „Вяра и общество” ще търси отговор с бившия директор на Дирекцията по вероизповеданията Любомир Младенов и преподавателя по църковно право доц. Дилян Николчев.

Въпроси към нашите гости, както и ваши мнения по темата може да зададете предварително чрез страницата ни във фейсбук „Вяра и общество“, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на предаването ви очакваме на телефони 02 9 444 999 и 814 2551 – след 17.25 ч.

В същия брой ви предлагаме:

– Архиереят, който през целия си живот работи за българската кауза в Македония – в деня, когато се навършват 135 г. от Кресненско-Разложкото въстание, ви разказваме за личността на един от неговите организатори – митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски. Малко известни факти за него ще научите и от нашия събеседник – историка доц. Лизбет Любенова.

– „Той е като отворена книга, дори да не си чел Светото писание” – кампанията за спасяване на стенописите в църквата на Сеславския манастир през погледа на авторите на книгата „Българските фрески: празник на корена”.

– „Богаташът в Евангелието няма име. Не можем да позволим тероризмът да владее света” – папа Франциск за болестите на съвремието. Молитвата на християните за Сирия и разрушаването на един от древните храмове в Маалюля.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...