На празника „Една година Православие БГ”


На 17 септември 2006 г. гостите на празника „Една година Православие БГ” станаха първите зрители на филма Балкански дневници: България. Премиерата на филма, посветен на българското православие, беше част от празничната програма по случай първата година от официалното стартиране на проект Православие България в българското интернет пространство.

Специален гост на празника на медията бе Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, който е почетен председател на Духовно-надзорния съвет на портал Православие България.

Той поздрави участниците в празника и изказа положителната си оценка за премиерата на филма „Балкански дневници: България”.

Митрополит Неофит отправи лично послание към екипа на Православие БГ за свършената работа през първата година и пожела успех на медията за още дълги години напред.

Сред почетните гости на празника „Една година Православие БГ” бяха още Негово Високопреподобие архимандрит Сионий, ректор на Софийската духовна семинария и член на Духовно-надзорния съвет на портала, прот. Николай Георгиев от храм „Св. Александър Невски”, презвитер Стефан Стефанов от Русенска епархия, който е един от свещениците отговарящи на въпросите в рубриката „Към свещеника” на Православие БГ, доц. Димитър Попмаринов, зам.-декан на Православния богословски факултет към ВТУ, г-жа Росица Станимирова от Комисията по вероизповеданията и правата на човека в Народното събрание.

Празникът „Една година Православие БГ” уважиха журналисти, колеги и приятели.

Своите послания към екипа отправиха д-р Мариян Стоядинов, който е консултант на Православие БГ и г-н Пламен Сивов, изпълнителен директор на Фондация Покров Богородичен. За гостите на празника той представи и филма Балкански дневници: България, който е продуциран с подкрепата на Фондация Покров Богородичен.

Филмът бе изненада за публиката на празника. Емоционална, непосредствена и пъстра мозайка от образи, истории, места и впечатления, пречупени през обектива на двама сърби. Филмът е заснет от Горан Гочич и Лазар Маркович. Дистанцията между реализаторския екип и участниците във филма е максимално скъсена; филмът представлява един естествен диалог между оператор, режисьор, участници и пейзаж.

Всеки кадър носеше различна емоция. Неща, познати ни до болка, извън контекста си, предизвикваха недоумение, понякога смях, понякога много тъга. Редуваха се както картини от екстремния ни и лишен от духовни преживявания живот, така и от места, където, единственият разказвач са тишината в манастирските коридори и символиката на образите от стенописите… Герои от документалния разказ на сръбския режисьор за българското православие са свещеници, миряни, монаси, млади хора, наркозависими, манастирски котки, случайни минувачи, таксиметрови маршрути… Всяка дума, всяка усмивка, всяка сълза, всеки обект от маршрута на продуцентския екип, заслужават да бъдат гледани и съпреживяни.

Очаквайте кадри и фоторепортаж от събитието през следващите дни…

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...