На Рождественската литургия в Пловдив за първи път ще участват деца


Darik

Пещера, която ще пресъздава яслите, в които се е родил Исус Христос ще посрещне пловдивските деца в двора на митрополитската църква "Св. Марина" на Коледа.

Това съобщи в ефира на Дарик Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай. Във Витлеемската пещера децата, ще могат да видят и да научат как се е родил Божият Син. До нея ще се издига богато украсена елха, която ще създаде празнично настроение.

На 25 декември – Коледа – Пловдивският Митрополит Николай ще отслужи тържествена литургия в църквата "Св. Марина". В литургията за първи път ще участват деца – Хорова формация „Пловдив”, Хорът на пловдивските момчета и младежи, Девическа формация "Евмолпея" и Църковен хор "Св. Петка”. В 11 часа във Витлеемската ясла в двора на Пловдивската митрополия ще бъде пресъздадено Рождество Христово, а след това 5-годишни коледари от ЦДГ "Наталия" ще коледуват на митрополита.

Информация на Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

9 Отговори

 1. Дон Кихот каза:

  Каледуванео е магически ритуал. Този митрополит става все по-странен. Утре ще гази жаравата в Странджа и ще танцува като Дионис на Трифоновден.

 2. gaitan vejdu каза:

  имайте милост към себе си, и четете отвъд буквите; умолявам ви.
  ––

  Ние набираме знаци.
  Знаците са символно натоварени.
  Символите ни биват вградени от възпитанието, образованието и т.н. …

  Няколко знака образуват словоформа.

  Слово-формата бива приета от зрителният орган – окото, и то подава импулси към мозъка за обработка на видяното.

  В мозъка информацията придобива смисли на ДУМА.

  Думата е нещо, което нещо означава.

  оЗНАЧАва.
  Пак опрехме до знаците.

  е, нека не го усуквам, иде реч, че този супер сложен процес, касае възможността, да разгадаваме ПОНЯТИЙНОСТТА зад сухите словоформи, наричани думи.

  А за да схванем понятийността, трябва да се съобразим с КОНТЕКСТА, ИЗТОЧНИКА на инфо, а и хиляди други невидими неща, които нашата велика сетивност съобразява, ако не й пречим с предразсъдъци.

  Новината е по светско радио, светска рубрика.

  Освен това трябва да изтъкна, че всички четем едно, но го разчитаме различно.

  Аз напр. видях думата ЛИТУРГИЯ, а не Коледа.

  И какво сега, дедо владика трябва да изгони 5 годишните дечица, понеже упражняват езически ритуали ли?

  –-
  Дано не ви обидя, но мханизмът на обработка на информация, който описах частично по-горе, при вас нещо куца.

 3. Дон Кихот каза:

  сте усуквали по килифарски. Целият ни фолклор е на магическа основа и същностно чужд на християнството. От такива дребни компромиси започва голямото предателство на вярата.

 4. glory каза:

  реформизъм,модернизъм,икуменизъм…и прочее …изъм .Напънала се планината и родила мишка

 5. Ангел Небесен каза:

  Аз нито за миг не съм се съмнявал в ерудираността и в дълбочината на интелекта на Павел Георгиев. Само едно нещо не му достига…..има още време за да го почувства; защото както е известно със знание никой не може да се спаси.

 6. izvor каза:

  сигурно ще има и актьори за по-реалистично пресъздаване на случилото се. Ако пък няма актьори – сигурно ще има кукли (боядисани и гримирани). Чудя се само – не е ли църквата достатъчно място, където човек да разбере за какво става дума или трябва и някаква бутафория за подсилване на усещанията. Колкото за коледуването – и какво като е с езически корен? Името Павел не е ли с езически корен, ами Георги? – хайде да не се правим на по-големи пуритани и от Кромуел, че ще ни се смеят и пуританите.

 7. p_stefanos каза:

  Не е проблемът и в компромисите. Всички ние правим компромиси. Аз деля компромисите на два вида: задължителни и недопустими. И древните християни са правили компромиси. Но са имали мярка на компромисите. Против компромисите са били монтанистите, но това вече не е истинско православие.
  Истинският проблем днес у нас е в ниското ниво. Да повторя още един път – ужасно ниското ниво!
  И от това следват множеството проблеми, които на социолингвистично ниво не могат да бъдат обяснени и още по-малко оправдани.
  Не виждаме ли в каква трагична степен църквата ни е обладана от битовизъм, традиционализъм, ритуализъм, формализъм, „архонтизъм“ et cetera?! Не виждаме ли, че повечето свещеници не вършат никаква духовна и просветна дейност, а само погребения и треби?! Не виждаме ли, че дори Литургията се е превърнала в треба?!
  Мисля, че в този контекст трябва да се разбира хиперболата на о. Павел.
  Единственото списанийце на БПЦ „Духовна култура“ не излиза поради недостиг на материали!!! Ето ни го богословието! Ето ни го нивото!
  А сурвакарчета, коледарчета и кукерчета – всяка вечер на телевизора.

 8. faf каза:

  Сега е време за лудости,сега е време за луди!!!!тъжно ми е не за водевилния театър който разиграва един нискоразряден актьор,а за онези които до преди година защитаваха покойния Арсений.ще каже човек че след апостол Ерм едва сега Пловдив има владика на влакишката катедра.за жалост и катедрата е обезличена и владичето го няма.Бедни ми дядо Арсений,защо бе твоето митрополитство,като като че ли ……… Къде сте вие сега,ухажорите на представилия се,няма Ви.А всъщност имало ли ви е някога въобще,наистина? Едва ли! И сега Пловдивската митрополия е пуста,въпреки пошлия театър

 9. timoti каза:

  скъпи Ангеле Небесен май и ти си много ерудиран и пращиш от интелект имай уважение към сана на отец Павел не го наричай Павел,а отец Павел, няма да е много трудно повярвай ми а иначе нямам нищо против да се заяждаш с него но нека все пак става културно нали сме Християни