Небесната покровителка на държаватаТази събота във „Вяра и общество”                 

В това издание на предаването ви предлагаме:

  • Светицата-странница – закрилница на България –  в деня, когато Православната църква чества паметта на света Петка Българска, ще ви отведем в далечното минало, за да ви разкажем за странстванията на светицата от Тракия до Светите земи и обратно и за странстванията на нейните чудотворни мощи из Балканите. От разговора на Горан Благоев с проф. Иван Билярски ще научите защо именно в Търново, където мощите на светицата са пренесени през 1238 година, се заражда почитта към нея като позителка на православните столици и държави – почит, която впоследствие се пренася в други страни на Балканите.  

Очакваме вашите въпроси предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.

  • Между вярата и сензациите – един век след последното явяване на Пресвета Богородица във Фатима и изречените от нея пророчества. Ще научите разкрити ли са вече напълно пророчествата на Божията майка? В специалния  материал по темата ще ви разкажем също кога и от кого страната ни е посветена на Пресвета Богородица от Фатима и в кой католически храм у нас се намира нейно светилище. 
  • „Човек е същество, което търси образа на Безкрайното” – специален гост на предаването е известният православен учен богослов, преподавател в Университетската църковна академия в Солун и свещеник – протопрезвитер проф. Николаос Лудовикос, който преди дни изнесе в Богословския факултет лекция на тема „Покаянието като общение”. Какво е покаянието и има ли връзка с любовта? Какво означава „Бог е Любов”? Как да открием смисъла на живота и има ли той отношение към Бог? А също има ли единство и единодействие между православните църкви? Това са само част от богословските и актуални за християнството и православната църква въпроси, на които ще търсим отговори от именития учен.  
  • Най-многолюдното поклонение в православна Румъния – специален материал за тазгодишното честване на света Петка в град Яш, където от четири века се пазят нейните мощи.            

Гледайте ни, oчакваме ви и тази събота по БНТ 1. Започваме точно в 17.00 часа.

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...