„Непознатата самарянка и срещата с другия според Новозаветното Писание“ е темата на библейската среща през май



„В това време дойдоха учениците Му и се почудиха, задето Той се разговаря с жена; ала ни един не рече: какво искаш, или какво приказваш с нея?“ (Йоан. 4:27)

Майското издание от поредицата библейски беседи „Книгата на книгите“ в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ е вдъхновено от историята за срещата между Христос и Самарянката.

За новозаветния образ на тази непозната жена архим. Варнава Янку казва в една своя проповед: „…тя била и грешница, и еретичка за разбиранията от онова време. И виждаме как Господ се опитва да й отвори пътя за светлината, защото като сърцеведец Той знае, че зад греха й се крие сърце, което търси истината, търси светлината и е готово да пожертва всичко за тази истина…“.

В историята за тази среща има много смислови пластове. Какво е отношението към жените във времето на новозаветните събития? Какво разкрива разговорът на Христос със самарянката за отношението ни към греха на другия, както и към различния по етнос и чуждия по вяра и традиция? Какви символни послания носи мястото, където самарянката среща Христос? И какво е да си тръгнеш преобразен от Живата вода на Божието слово?

Само няколко дни след Неделята на самарянката заповядайте заедно да потърсим отговор на тези и още въпроси!

Лектор

Прот. Илиян Алексиев
председател на столичния храм „Рождество Богородично“

 

 

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22).
Кога: 29 май (сряда), 18:30 ч.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...