Комисията за защита от дискриминация разгледа жалбата на Обединението за ислямско развитие и култура


Източник: агенция Фокус

Приключи първото заседание на Комисията за защита от дискриминация по жалбата на Обединението за ислямско развитие и култура срещу директорката на Професионална гимназия по икономика “Карл Маркс” в Смолян. На заседанието присъства зам.-председателят на Обединението за ислямско развитие и култура Селви Шакиров, който представлява жалбоподателя. От страна на ответника се яви зам.-директорът на гимназията Красимир Парунов.

Спорът е затова, че Фатме Кехайова и Михаила Василева, ученички в гимназията, отказват да свалят своите религиозни забрадки, когато посещават учебните занятия. По този начин нарушават правилника на училището.

Двете страни не приеха да се споразумеят, затова комисията даде ход на преписката. По думите на жалбоподателя: “в България има закон, който е над училищния правилник, и това е Конституцията. Заради това компактната група мюсюлманско население не трябва да бъде ограничавана като изповядва своята религия в рамките на законността”. Шакиров подчерта, че “трябва да се създава дух на толерантност”. “Забрадките не са символ, те са догма”, настоя той.

Ответникът обаче настоя, че вътрешният правилник на училището трябва да бъде спазван от всички. Прекрачвайки прага на училището, учениците трябва да се съобразяват с правилника на училището, настоя Парунов.

Комисията, в състав с председател Ирина Мулешкова, докладчик – Зора Генчева, и член – Хари Алексиев ще съобщи своето решение по преписката в 14-дневен срок.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...