НИМ открива изложба, посветена на празника 24 май и Светите братя Кирил и МетодийБългарското християнско изкуство през ХІІІ–ХV в. и Палеологовият ренесанс” – с тази изложба Националният исторически музей ще посрещне 24 май, празника на българската просвета и култура. Изложбата е посветена на Деня на светите братя Кирил и Методий, както и на Международния ден на музеите.

В нея са включени стенописи, икони, църковни тъкани, ръкописи, представителни за това изкуство. За първи път посетителите могат да видят стенописи от Червен (ХІV в.) и Бачковската плащаница (ХV в.), известни досега само на ограничен кръг специалисти, новореставрирана стенопис от Боянската църква, икони (ХІІІ–ХІV в.), малко познати ръкописи, сред които Служебникът на св. патриарх Евтимий (ХІV в.).

Основна част от експонатите са собственост на НИМ, останалата – на НМБИ, НБКМ и ЦИАМ. Изложбата ще бъде открита на 23 май от 11 ч. Тя ще продължи до ноември 2006 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...