Нова книга на Сливенския митрополит ИоаникийМоже да харесате още...

11 Отговори

 1. kipria каза:

  Да е жив и здрав Негово Високопреосвещенство и да ни радва с нови книги.Православния християнин се нуждае от повече книги с практическа насоченост, а не от кабинетни богословско-философски размисли.Учението за митарствата е разглеждано в руската богословска литература,а също и от Серафим Роуз в книгата му „Живота след смъртта“, приведени са и доказателства за това.

 2. izvor каза:

  Надсловът няма нищо общо със съдържанието. Кое е вярно – заглавието, което казва, че книгата е НА митрополита, или съдържанието, което казва, че митрополитът бил преводач. Хм. Нали една книга е „НА“ някой, ако този някой е писал книгата. Ако е превеждал, може да има права само върху превода. Канцеларистите май са се престарали? Защото не ми се вярва да не правят разлика между автор на книга и преводач на книга? А може и наистина да не правят:sad:

 3. p_stefanos каза:

  В митарствата вярват манданейците, а не християните.
  Бог ли ще ни съди или някакви митари?!
  Някой от светите Отци да е споменавал нещо за митарства?… За Свещеното Писание не питам.
  Окултистките и хороскопските сайтове са пълни с митарски суеверия!

 4. kipria каза:

  …………….но, никой от Св.Отци не го е и отрекъл.

 5. p_stefanos каза:

  …че как ще отричат нещо, което тогава не е съществувало?!

 6. kipria каза:

  В Православната Църква няма единно мнение по този въпрос, затова си запазвам правото на мнение.Уважавам становището по този въпрос на изявени автори, като Серафим Роуз и Серафим Алексиев.

 7. Дон Кихот каза:

  Вече писахме, че в никакви догми, канони и пр. няма и не може да има митарства:

  http://pravoslavie.bg/content/view/7601/162/

  http://archiman.livejournal.com/

 8. Toshev2006 каза:

  Някои богослови твърде много се позовават само на Божията любов и забравят Божието правосъдие. Иска им се да няма митарства и затова изключват тази възможност. Освен горепоменатите о.Серафим Роуз и о.С.Алексиев, също Св.Иоан Максимович, Св.Теофан затворник говорят за това.

 9. izvor каза:

  …бре, хора, защо спорите за неща, дето тепърва ще ги видите. Сега, един се позовавал на едно, друг на друго…хайде стига глупости. Вижте темата – Дядо владика превел книжка. От руски. Даже за малко да го изкарат автор. Това е. Той поне, за разлика от други, поне е прочел това, което е превел (или написал, ако повече ви харесва).

 10. Дон Кихот каза:

  Отец Стефане,

  Прав си, че митарствата намират пряк аналог в практиката на мандеите (не манданейците), които са единствените съвременни гностици. За тях прочетете стр. 230-243 на книгата, която можете да намерите в книжарницата на „Покров“:

  http://www.pravoslavie.bg/index.php?keyword=%D1%8F%D0%BB%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BE%D1%82&Search=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&Itemid=271&option=com_virtuemart&page=shop.browse

  Но далечният първоизвор на идеята за митарствата е в египетската Книга на мъртвите.
  Бившият сектант Роуз и покойният разколник Алексиев не са меродавни в случая.

  ………………………………………………………………….

  http://archiman.livejournal.com/

 11. Дон Кихот каза:

  Моля, прочетете интересния модерен апокриф:

  Свящ. Андрей Берман
  Путеводитель в Царство Небесное: современный вариант загробного «хождения»

  http://www.krotov.info/libr_min/22_h/od/zhaeva.htm