Нова книга на Сливенския митрополит Иоаникий


Преди няколко дни излезе от печат поредната нова преводна книга на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий озаглавена ”ЗА АНГЕЛИТЕ, ДЕМОНИТЕ И МИТАРСТВАТА СПОРЕД СВЕТИТЕ ОТЦИ НА ЦЪРКВАТА”.

Разделена на три части, книгата съдържа ценни мисли на светите отци и учители на Православната църква за светите ангели, за демоните и тяхната същност и за митарствата, през които преминава човек, за да постигне спасение на душата си. В края на книгата са поместени и примери от живота на подвижници на благочестието за влиянието на духовете върху хората.

В безспирния поток на времето, загрижени за земното си оцеляване, ние православните християни забравяме за трудната духовна борба, която всеки ден трябва да водим със злите демони, които непрестанно действат за погубването на нашите души. И понеже те са безплътни от нас се изисква особена трезвост и предпазливост при воденето на духовната бран. Светите Отци и учители на църквата са ни оставили безценни съвети как да водим тази мъчителна и тежка борба. В предговора към книгата авторът пише, че ”няма да е пресилено, ако се каже, че книгата може да послужи като духовно ръководство в борбата срещу помислите, страстите и техния баща – дяволът. Уверен съм, – продължава Негово Високопреосвещенство, че клир и православни християни ще проявят интерес, ще намерят време, ще се поучат и приложат на дело тези наистина духовни напътствия, които през всички векове са осветявали пътя на богопреданите”

Преводът на книгата е направен от Антологията (Сборник от избрани произведения) на светоотеческата мисъл ”Сокровищница Духовной Мудрости”, издание на Свято-Введенския Оптински манастир.

Накрая Негово Високопреосвещенство Митрополит Иоаникий ”С духовна трепет благопожелава на читателите да намерят твърда опора и надеждна утеха, а най- вече искрена решимост да следват пътя, указан от Православната една, света, съборна и апостолска Църква, която единствено е запазила в цялост догмите, каноните и Св. Предание и води към вечно спасение и небесна радост!”

Книгата се намира вече в склада на Сливенска митрополия и ще се разпространява безплатно в Сливенска епархия, чрез архиерейските наместничества и православните храмове.

От канцеларията на Митрополията | mitropolia.sliven.net

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...