Нова книга на Сливенския митрополит Иоаникий

Преди няколко дни излезе от печат поредната нова преводна книга на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий озаглавена ”ЗА АНГЕЛИТЕ, ДЕМОНИТЕ И МИТАРСТВАТА СПОРЕД СВЕТИТЕ ОТЦИ НА ЦЪРКВАТА”.

Разделена на три части, книгата съдържа ценни мисли на светите отци и учители на Православната църква за светите ангели, за демоните и тяхната същност и за митарствата, през които преминава човек, за да постигне спасение на душата си. В края на книгата са поместени и примери от живота на подвижници на благочестието за влиянието на духовете върху хората.

В безспирния поток на времето, загрижени за земното си оцеляване, ние православните християни забравяме за трудната духовна борба, която всеки ден трябва да водим със злите демони, които непрестанно действат за погубването на нашите души. И понеже те са безплътни от нас се изисква особена трезвост и предпазливост при воденето на духовната бран. Светите Отци и учители на църквата са ни оставили безценни съвети как да водим тази мъчителна и тежка борба. В предговора към книгата авторът пише, че ”няма да е пресилено, ако се каже, че книгата може да послужи като духовно ръководство в борбата срещу помислите, страстите и техния баща – дяволът. Уверен съм, – продължава Негово Високопреосвещенство, че клир и православни християни ще проявят интерес, ще намерят време, ще се поучат и приложат на дело тези наистина духовни напътствия, които през всички векове са осветявали пътя на богопреданите”

Преводът на книгата е направен от Антологията (Сборник от избрани произведения) на светоотеческата мисъл ”Сокровищница Духовной Мудрости”, издание на Свято-Введенския Оптински манастир.

Накрая Негово Високопреосвещенство Митрополит Иоаникий ”С духовна трепет благопожелава на читателите да намерят твърда опора и надеждна утеха, а най- вече искрена решимост да следват пътя, указан от Православната една, света, съборна и апостолска Църква, която единствено е запазила в цялост догмите, каноните и Св. Предание и води към вечно спасение и небесна радост!”

Книгата се намира вече в склада на Сливенска митрополия и ще се разпространява безплатно в Сливенска епархия, чрез архиерейските наместничества и православните храмове.

От канцеларията на Митрополията | mitropolia.sliven.net

 

Коментари

коментара

Близки теми:

11 коментара

 1. kipria каза:

  Да е жив и здрав Негово Високопреосвещенство и да ни радва с нови книги.Православния християнин се нуждае от повече книги с практическа насоченост, а не от кабинетни богословско-философски размисли.Учението за митарствата е разглеждано в руската богословска литература,а също и от Серафим Роуз в книгата му „Живота след смъртта“, приведени са и доказателства за това.

 2. izvor каза:

  Надсловът няма нищо общо със съдържанието. Кое е вярно – заглавието, което казва, че книгата е НА митрополита, или съдържанието, което казва, че митрополитът бил преводач. Хм. Нали една книга е „НА“ някой, ако този някой е писал книгата. Ако е превеждал, може да има права само върху превода. Канцеларистите май са се престарали? Защото не ми се вярва да не правят разлика между автор на книга и преводач на книга? А може и наистина да не правят:sad:

 3. p_stefanos каза:

  В митарствата вярват манданейците, а не християните.
  Бог ли ще ни съди или някакви митари?!
  Някой от светите Отци да е споменавал нещо за митарства?… За Свещеното Писание не питам.
  Окултистките и хороскопските сайтове са пълни с митарски суеверия!

 4. kipria каза:

  …………….но, никой от Св.Отци не го е и отрекъл.

 5. p_stefanos каза:

  …че как ще отричат нещо, което тогава не е съществувало?!

 6. kipria каза:

  В Православната Църква няма единно мнение по този въпрос, затова си запазвам правото на мнение.Уважавам становището по този въпрос на изявени автори, като Серафим Роуз и Серафим Алексиев.

 7. Дон Кихот каза:

  Вече писахме, че в никакви догми, канони и пр. няма и не може да има митарства:

  http://pravoslavie.bg/content/view/7601/162/

  http://archiman.livejournal.com/

 8. Toshev2006 каза:

  Някои богослови твърде много се позовават само на Божията любов и забравят Божието правосъдие. Иска им се да няма митарства и затова изключват тази възможност. Освен горепоменатите о.Серафим Роуз и о.С.Алексиев, също Св.Иоан Максимович, Св.Теофан затворник говорят за това.

 9. izvor каза:

  …бре, хора, защо спорите за неща, дето тепърва ще ги видите. Сега, един се позовавал на едно, друг на друго…хайде стига глупости. Вижте темата – Дядо владика превел книжка. От руски. Даже за малко да го изкарат автор. Това е. Той поне, за разлика от други, поне е прочел това, което е превел (или написал, ако повече ви харесва).

 10. Дон Кихот каза:

  Отец Стефане,

  Прав си, че митарствата намират пряк аналог в практиката на мандеите (не манданейците), които са единствените съвременни гностици. За тях прочетете стр. 230-243 на книгата, която можете да намерите в книжарницата на „Покров“:

  http://www.pravoslavie.bg/index.php?keyword=%D1%8F%D0%BB%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BE%D1%82&Search=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&Itemid=271&option=com_virtuemart&page=shop.browse

  Но далечният първоизвор на идеята за митарствата е в египетската Книга на мъртвите.
  Бившият сектант Роуз и покойният разколник Алексиев не са меродавни в случая.

  ………………………………………………………………….

  http://archiman.livejournal.com/

 11. Дон Кихот каза:

  Моля, прочетете интересния модерен апокриф:

  Свящ. Андрей Берман
  Путеводитель в Царство Небесное: современный вариант загробного «хождения»

  http://www.krotov.info/libr_min/22_h/od/zhaeva.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − eight =

*