Ново искане за връщане на стария календар внесоха в СинодаМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. Лъчо каза:

  Знаех си аз, че ще се отприщи голяма простотия с тоя календар, знаех си! Както е тръгнало, май се задава нов разкол на календарна основа! Показателно е, че в анкетата на този сайт резулатата е почти равен! Това говори за незрялост на православните българи и за законническо отношение към вярата. Жалко,много жалко!

 2. Драган Владимиров Бачев каза:

  Четох молбата (или жалба) на отец Марий и останалите с него до Св. Синод, която приличаше по-скоро на малък научен труд, с посочки под черта, цитати от авторитети и пр.

  През 1968 г. са уволнени поради протест срещу това решение на Св. Синод от 1967-ма година, двама видни богослови, преподаватели в Духовната академия – архимандритите Серафим и Сергий.

  Ако Св. Синод удовлетвори искането на отец Марий и другите с него, се подразбира, че е постъпил неправилно с тези двама мастити учени. Само заради това, вероятно поради чиста гордост, защото тези двама души са обикновени архимандрити, като духовно звание, което имат, мисля, че Св. Синод няма да си посипе главата с пепел и да се съобрази с това искане на отеца.

 3. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Синодът на Българската църква напусна икуменизма, без дори да се консултира с духовенството или вярващите. Ако сега владиците върнат стария календар, с това ще признаят, че БПЦ е незаконна църква, а разколът на Фотий е законен. В такъв случай Синодът трябва да се разтури, владиците да отидат да пасат овце в далечни манастири, а Фотий да бъде обявен за Всеправославен Всесветейши Панпатриарх. Ура, другари!

  http://archiman.livejournal.com/

 4. Мартин Митов каза:

  Къде пък ги намериха тия 80 православни християни в България 🙂

 5. arhimandrit vikentii mitev каза:

  тези като искат стар стил да отидат при еп.Фотий,това е,ако искат при дядо Максим,да спазват това,което е установено,и да имат църковна дисциплина

 6. Стефания каза:

  dbachev, а вие сигурен ли сте, че са били уволнени или те сами напускат поради несъгласие?

 7. Драган Владимиров Бачев каза:

  До Стефани!

  Здравейте, Вашия въпрос ме заинтригува и проверих в Църковен вестник – течения 1968 и 1969. В това от 1969, бр. 20, с. 15 има публикувано писмо от Патриарх Кирил до архимандритите Серафим, Сергий, Пантелеимон и иеромонах Серафим, от 10 юли 69-та, в което им съобщава решение на Св. Синод в пълен състав, че понеже не са се съобразили с поправения юлиански календар, въведен с решение от декември 67-ма, Св. Синод им забранява да свещенодействат и братски ги съветва да се вразумят.

  Наистина не пише за уволнение. Благодаря Ви за въпроса. Вероятно сами са напуснали.