Архимандрит Захариас беше приет от патриарх Максим


Продължава обиколката из страната на архимандрит Захариас от манастира "Св. Йоан Кръстител" в Есекс, Англия. На 19 и 20 юни при голям интерес той изнесе лекции в София – съответно в сградата на митрополията и в Богословския факултет.

На 19 юни, четвъртък, в присъствието на Знеполския епископ Йоан, свещеници от софийски храмове, богослови и миряни той представи в Софийската митрополия книгата на старец Софроний Сахаров "Св. Силуан Атонски", издадена от ИК "Омофор" през тази година. Това е първото пълно издание на прочутата творба на старец Софроний в нашата страна. Лекцията на архимандрит Захариас, който е духовно чедо на автора, под надслов "Раждането на човека за вечния живот според житието на св. Силуан Атонски" беше прочетена в превод на български от преводача на книгата Кръстю Банев. След това архим. Захариас отговори на въпросите на присъстващите.

В петък архим. Захариас прочете лекция в аулата на Богословския факултет на тема "Трите периода на духовния живот според богословието на архим. Софроний". В същия ден архим. Захариас беше приет от Негово светейшество патриарх Максим. Той подари на Негово Светейшество българския превод на "Св. Силуан Атонски" и икона на св. Силуан. Патриархът благослови лекциите на архим. Захариас в България и изрази благоговейното си чувство пред паметта на великия Божи угодник – Св. Силуан Атонски.

В събота архим. Захариас замина за Русе. Вечерта в залата на Русенската община той представи книгата "Св. Силуан Атонски". В неделя сутринта архим. Захариас участваше в общото богослужение в русенския катедрален храм "Св. Троица" заедно с Русенския митрополит Неофит и свещеници от епархията.

Днес архим. Захариас посети Велико Търново. На сутринта той прочете лекция в Богословския факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий" на тема "Раждането на човека за вечния живот според житието на св. Силуан Атонски". Тази вечер гостът ще пристигне в Казанлък, където храм "Св. пророк Илия" в Казанлък ще прочете лекция на тема "Човекът като неръкотворен храм Божи".

По време на обиколката си из нашата страна архим. Захариас е придружаван от отец Яков от манастира "Св. Йоан Кръстител" в Есекс, Кръстьо Банев, преводач на книгата "Св. Силуан Атонски", Пламен Сивов, изпълнителен директор на фондация "Покров Богородичен" и други.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...