Община Добрич получи ценна икона на св. Климент ОхридскиDarik news

Шест ценни икони е предоставила Дирекцията по вероизповеданията на община Добрич по молба на кметството. Сред тях е една изключително рядко срещана икона на св.Климент Охридски.

Останалите пет са с лика на Иисус Христос, Света Богородица, свети Йоан Предтеча, св.Архангел Гавраил и св.Архангел Михаил.

Реликвите са предназначени за изграждащия се в момента храм "Св. Климент Охридски" в града. Иконите са били част от параклиса на българската болница в Истанбул. Дарението е станало с намесата и благоволението на Митрополит Кирил, уточни кметът Детелина Николова. До окончателното изграждане на храма иконите ще се съхраняват в Художествената галерия и след завършването му ще бъдат преместени в него.

Православният храм ще се намира в съседство с училище "Св. Климент Охридски". Старт на градежа му бе даден на 27 юли 2006 година. Това е първият от 140 години насам православен храм, който се строи в цялата Варненска епархия. Теренът за неговото изграждане е предоставен безвъзмездно от Община Добрич. Проектът, дело на арх. Асен Коев, също е дарение. На площ от близо 200 кв.м. ще се издигне кръстокуполна църква с височина 12 метра, съобразена с християнските канони. Средствата за изграждане на храма се набират чрез доброволни дарения на граждани, бизнеса и институциите.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...