„Олтарите на България: настояще и бъдеще“ – открита лекция на проф. Маргарита КоеваПървото издание на Седмицата на православната култура (7 – 13 октомври) в София се организира от издателство за православна литература „Омофор“ с финансовото съдействие на Министерството на културата.

Инициативата се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

В първия ден от Седмицата на православната култура в София, часове преди официалното откриване, екипът на „Омофор“ ви кани на публична лекция на проф. Маргарита Коева, посветена на проблемите на храмовата архитектура и изкуство в България.

Успяваме ли да съхраним повереното ни храмово наследство? Защо проблематиката на храмовата архитектура и изкуство дълги години е неглижирана и дори изключена от програмите на висшите учебни заведения в България? Има ли изход от проблема „недостиг на средства и на специалисти“? Подготвени ли са православните духовници да поставят изисквания към строители, художници и реставратори?

В дискусията по темата ще се включат архим. Василий (Савов), протосингел на Софийската света митрополия, и ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия. Модератор: доц. д-р Костадин Нушев.

Проф. Маргарита Коева е дългогодишен изследовател в областта на православната храмова архитектура и изкуство. Доктор на архитектурните науки, работила е като сътрудник и ръководител на секция в Института за изследване на изкуствата към БАН, и като хоноруван преподавател в Нов български университет, Националната художествена академия, ВСУ „Л. Каравелов“ и Варненския свободен университет. Автор е на единадесет книги в областта на теория и история на архитектурата, сред които и на книгата „Олтарите на България. Архитектура на православния храм“. Участвала е в проекти за консервация на църковни сгради, носител на орден „Кирил и Методий“ II степен, лауреат за наука на Съюза на научните работници, отличена със златна значка и награда за цялостно творчество от Съюза на архитектите в България, както и с наградата на фондация „Църковно изкуство и архитектура“ при САБ за постижения в областта на църковната архитектура и изкуство през 2005 г.

Къде: Музей за християнско изкуство (крипта на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”)
Кога: 16 ч.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Програмата с всички събития на Седмицата може да видите тук

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...