Отец Антоний става Константийски епископМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. poklonnik каза:

  Да се молим на Господ Иисус Христос новият владика да получи, с Божията благодат, поне частица от това, което е бил младият екзарх Йосиф, което за този регион е важно!

 2. faf каза:

  Срам и позор за православието и свещените канони.НЕДОСТОИН!

 3. Lidia Ilinova каза:

  Не спекулирайте с каноните!

  Каноните могат да бъдат задължителни и условно-задължителни. При изключителни качества, заслуги и обстоятелства могат да бъдат ръкополагани епископи под 35 години и под 10 години монашески опит, ако има съборно решение. Съборното решени на Св. Синод е факт.

 4. semo_semkov каза:

  С поредните номинации за „епископи“ на Киприян, Борис и Антоний, от вчера и на Игнатий, Синодът демонстрира падение. Липсата на единогласие, разделянето на фракции, хиротонисване по „домашному“ само потвърди, че Бог е расмесил езиците на „вавилонците“ и не поради друго, а поради несъгласие с Неговата воля. Така че изявления от рода „съборно взети решения“ са смешни. Намеси се човешка интрига, която не е по Божията воля и времето ще го покаже. А предложенията за офикии на „архимандрити“, като компроментиралия се повсеместно Харалампий, съвсем доказва горните твърдения. Бог да ни е на помощ. Антихриста тропа на вратата……

 5. elena..eli каза:

  Напълно съм съгласна с faf и semo_semkov.
  Все пак каноните са за това ,за да се спазват.Те са задължителни.И що за израз-„условно-задължителни“.Прилича ми на „законите са за това – за да се нарушават“ .

 6. Lidia Ilinova каза:

  Всземете прочетете учебници по канонично право и тогава коментирайте. Иначе ставате смешни с буквоядството си, което Христос изобличи във фарисеите.

  Да ни е честити новия Константийски епископ Антоний! Бог да му дарува здраве и благодатни сили, за да служи с отдаденост и любов на Христолюбивото паство! На многая лета, владико!

 7. semo_semkov каза:

  Дори и да е възможно изключение от каноните, не всеки има право да ги нарушава, дори и да е епископ. Така например, Св.Иоан Златоуст си е позволил да съкрати молитвите на Св.Литургия на Св.Василий Велики, и въпреки това, защото е бил свят по живот, не е изменил на духа и съдържанието на Литургията. Така и канонът може да бъде интерпретиран по -инак, но само от духовни и святи хора, които разбират Божията воля, така, че неспазвайки външната форма на канона, да спази духът на правилото. Не всеки има това умение, а само възвишения духовно духовник, смиреният, нравственият, непорочният. Ако човек няма тези качества, да си позволи свободна интерпретация на светоотеческите църковни канони е все едно да одобрим ленивото решение на някой свещеник да извърши СвТайнство Кръщение за 10 мин. вместо за 45, колкото е действителното му времетраене.
  Моите уважения г-жа Илинова, но и дяволът интерпретира Евангелието по своему. Честито!