Отзвук по повод становището на Светия Синод за концепцията на предмета „Религия“Може да харесате още...

9 Отговори

 1. evfimiya каза:

  в концепцията на Българската православна църква е посочено как трябва да бъде представен предметът „Вероучение“, професионално и с право на избор – за католиците- католическо, за мюсюлманите – ислям и за православните – православно.

  Tuk mai neshto ne razbiram…

 2. toshev2006 каза:

  Докато има политици и управници с неяснота в ума си, относно крайната необходимост на обучение на децата във вярата, като г-жа Атанасова, които в слепотата си не проумяват становището на Църквата, явно учениците няма да чуят в училище нищо за Бога.
  Теорията за „надконфесионално“ преподаване на религия е подъл опит да се подмени истината за Бога с завоалирана лъжа. Е, тогава децата ни освен, че ще бъдат заблуждавани, ще им се втълпява, че православието е поредната секта.

 3. portos каза:

  Една много хубава статия на Владислав Митев
  http://vladimitev.hit.bg/avtorski/Dokyde_ni_dovedoha.html

 4. topalski каза:

  На Църквата много й се иска държавата да учи децата на вероучение. И така пак някой друг ще е виновен за пропуските. Мястото на вероучението е в неделното училище към енорийския храм, а не в светското училище. И ако Православната Църква не ще да я нареждат до разните там секти, да се залавя на работа. Иначе ще си остане все така трагично неразбрана – я от държавата, я от обществото.

 5. prezv. Georgi каза:

  уважаеми г-н топалски, това, което сте казали в три изречения, обществого го предъвква вече 20 години. Поздравлявам Ви. На всички трябва да е ясно, че свещениците не са готови да влязат в клас. Те не биха могли да овладеят тази будна, но и буйна аудитория. Те ако можеха, щяха да привличат децата на неделните служби. а всеки, който е влизал в църква знае, че в неделя единствено в най-големите храмове има вярващи. Дори в градските храмове на повечето областни градове хора има от Коледа та на Великден. и ако БПЦ не проумее, че така не може, просто няма да стане. Нека първо привлечем децата в храма, а после да им въвеждаме задължително обучение. Хубаво е всички, които искат нещо задължителнода прочетат Том Сойер и тогава да го правят.

 6. papas1983 каза:

  neka ostavim arxiereite na strana i se poglednem nie,mladite duxovnici,kakvo nie pravim!ako samo govorim i chakamem drug da ni go svarschi to nischto ne schte da stane!!Zatova prizovavam vsichki mladi duxovnici da se ogledat i pomisliat kakvo mogat te da doprinesat za frazvitieto na Veroucvhenieto!Neka ostavim za malko starcite,a se opitame sami da deistvame!!1

 7. Torin каза:

  Синодът така и не разбра, че държавата и Църквата са отделени. Смятам тонът на становището на Синода за неуместен и непремерен. Не може да се иска от държавата да свърши това, за което висшето духовентсво няма воля вече 18 години. А и има принципна разлика между вероучение като обучение към храмовете и предмет „Религия“ към светските училища. БПЦ все недоволства и все някой й е крив за нещо, непрестанно е обидена, че не я разбират. Идва ми да прихна от смях на твърдението, че БПЦ „не е равнодушен зрител на участта на българската младеж“ и че проявява „своята високоотговорна позиция“. Едва ли висшето духовенство знае значението на тези думи или значението на мисията си да благовества. Аз мисля, че работата на Обществения съвет има смисъл и той се изразява не в заместването на Църквата, а в изработването на начина, по който на младите хора ще им бъде дадена религиозна култура и морални ориентири …

 8. koleva каза:

  Колева – Искаме децата ни да учат религиа

  Искаме нашите деца да учат религия,защото това е важно за тяхното развитие.Познанието за Бога,единствено и само може да промени кам по-добро.Овществото ни запада като морал и причината е безвериеторкоето води до дъното нашето овщесво.От историята си вижда ясно, кога една насия е в разсвет и кога в опадък.Нека помилим накаде е правилната посока и поемем път натам.

 9. koleva каза:

  Искаме нашите деца да учат религия,защото това е важно за тяхното развитие.Познанието за Бога,единствено и само може да промени кам по-добро.Овществото ни запада като морал и причината е безвериеторкоето води до дъното нашето овщесво.От историята си вижда ясно, кога една насия е в разсвет и кога в опадък.Нека помилим накаде е правилната посока и поемем път натам.