Очаква се решението на патриарх Максим относно „оставката” на епископ Николай


Информацията за подадената от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Николай молба за освобождаване от поста викарий на Софийския митрополит бе потвърдена от Светия синод. Молбата на епископ Николай е заведена под номер № 616 на 8 май 2006 г. Тя е в отговор на протокол (№ 15/12.4.2006 г.) на Светия Синод, с който от епископите на БПЦ се изисква да предоставят писмени доклади за своята дейност. По последни сведения все още молбата на епископ Николай предстои да бъде обсъдена. Очаква се окончателното решение на Негово Светейшество патриарх Максим.

На 15 и 16 май в Светия синод бяха проведени редовни заседания. Един от обсъжданите въпроси бе състоянието на преподаването на предмета Религия в българските училища. Светият синод на Българската православна църква е одобрил молба до Министъра на образованието Даниел Вълчев да бъдат обявени дати за конкурси за експерти по Религия към Регионалните инспекторати на МОН Експертите да бъдат назначавани на Трудов договор, а не на граждански, както досега.

Молбата до министър Вълчев е подписана от Негово Светейшество патриарх Максим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

5 Отговори

 1. legalize_it каза:

  еми трябва да има контрол … то иначе ако всеки си прави каквото си иска нищо няма да се свърши… 🙂

 2. dbachev каза:

  Chuval sam ot sluzhiteli ot Sofiyska sveta Mitropolia, 4e episkop Nikolay se darzhal grubo, vnasial naprezhenie i tormozel horata. Fakta, 4e ne go dopusnaha v Ba4kovskia manastir, kogato beshe praten ot Sv. Sinod na BPC – da poeme upravlemieto, govori, 4e tozi 4ovek ne e sviknal (ili ne mozhe) da raboti s hora. Ne go poznavam, niamam vpe4atlenia ot nego. Mozhe bi e dobre da poeme dlazhnost, koyiato ne iziskva da e na4alnik na niakogo – primerno v podvorieto na BPC v Moskva.

 3. енравота каза:
 4. енравота каза:

  как така се е обидил на колегите си владици? и сега из Гърция на мъченик ли ще се прави? да не се вдъхнови само от някой гръцки старостилен синод и да оглави я Сердикийска митрополия, я Средечка (защото Триядицката митрополия вече е заета, а Софийски митрополит знаеме кой е)

 5. proben каза:

  не ви ли е ясно, че това е оставка, подадена с ясното съзнание, че няма да бъде приета? не се занимавайте с владиката, има Кой да го съди… аз само се сещам за тривиалното: „който високо седи, от високо пада“. а на него години наред никой не смееше да му каже, че много нависоко е стигнал. сега, като падне, всички ще скочат върху му, а полза – никаква. къде бяхте досега?