Патриарх Кирил и патриарх Неофит взеха участие в юбилейните тържества за 3 март на връх „Шипка“



Руският патриарх Кирил и Българският патриарх Неофит взеха участие в юбилейните чествания по случай 140 от Освобождението на България на връх Шипка.

Двамата патриарси отслужиха Благодарствен молебен в храма „Рождество Христово” в град Шипка, в който молитвено участие взеха митрополити на Българската православна църква, архиереи от руската църковна делегация, президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, както и множество миряни.

В словото си след молебена патриарх Неофит каза: „Радост, гордост и благодарност владеят сърцата ни в този празничен 3-ти март, когато цяла България тържествено чества благословената 140-та годишнина от своето Освобождение – радост от свободата, в която вече 140 години живеем, гордост, извикана от героичните събития, които си припомняме днес, и благодарност към Бога и към нашите освободители, които пожертваха живота си заради нас, за да може отново българският народ да гради сам своите съдбини“.

Патриархът призова още: „Нека никога да не забравяме стореното от нас и от нашите православни братя, да пазим като най-скъпоценно съкровище нашата православна вяра, и да не заменяме никога нейните вечни и непреходни истини със съмнителни, а често и с явни душепагубни учения и влияния. В това е залогът на нашата истинска свобода“.

На връх Шипка двамата патриарси отслужиха заупокойна молитва за загиналите войни, огласена от песнопенията на хора на Московската патриаршия.

„Днес произнесохме молитви за упокой на руските воини и българските опълченци, геройски загинали при отбраната на Шипка. 140 г. ни отделят, но светлите образи на воините освободители не изчезват от паметта ни. Уникален е жертвеният характер на тази борба за свобода на поробените братя. Няма по-голяма любов от тази, която полага душата за свободата на другите… Руските воини, отдали живота си за спасението, те бяха силни във войната и изгониха чужденците, като показаха храброст и със собствената си кръв платиха избавлението от дългия гнет на една християнска страна. На това свещено място не може да не се усети благоволението и да не се преклоним пред загиналите. Да бъде вечна и светла тяхната памет! Моля се за това духовната връзка между нашите народи да остане нерушима за вечни времена. Да запазим християнските ценности и православните традиции на нашите отци. Сърдечно ви приветствам и за прекрасния паметник. Това е един празник за българския и руския народ“, каза Руският патриарх в словото си, отправено към събралото се множество.

„Нека в този тържествен велик и паметен за всички нас ден да възкликнем и ние заедно с освобожденеца и да кажем: Тоя ден е Господ сътворил, да се зарадваме и да се развеселим в него… В памет на всички герои във всички дни от живота, да съгряваме сърцата си с онази божествена любов, която по думите на Апостола е свръзка със съвършенството“, пък каза Негово Светейшество патриарх Неофит.

По-късно днес ще се състои официална среща на Руския патриарх с президента Румен Радев, а от 18.30 ч. се очаква двамата патриарси да присъстват на Тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание” пред паметника на Цар Освободител в София.

 

Снимка: БГНЕС

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...