Патриарх Неофит за „Св. Стефан“: „Вълнението ни е голямо да видим този Божи дом в обновения му вид“

Снимка: Владимир Шоков/БТА

На днешния празник в чест на св. Йоан Кръстител с тържествено богослужение Вселенският патриарх Вартоломей и Българският патриарх Неофит откриха и осветиха обновения храм „Св. Стефан“ в Истанбул. На тържественото откриване присъстваха и премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган.

Ето какво каза Негово Светейшество Българският патриарх в словото си по повод обновения храм:

„В деня на Господния Предтеча и Кръстител св. Йоан със свещен трепет и дълбоко вълнение пристигнахме в Богохранимата престолнина на Църквата-майка – Вселенската Константинополска патриаршия и прекрачихме дверите на всебългарската светиня на Златния рог – храма, посветен от нашите приснопаметни предци на първомъченика за Христовата вяра, светия архидякон Стефан. Вълнението ни е още по-голямо, тъй като в днешния ден за първи път имаме възможността да видим този свят Божи дом в неговия обновен велелепен вид – достигнат днес, благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите Православни църкви.

Особено благодарим на Република Турция, която в лицето на община Истанбул щедро подкрепи сложните реставрационни дейности и направи възможното, щото в годината, когато се изпълват 120 години от въздигането на този храм, той да заблести по нов начин, укрепен и величествен, в който отново да могат да се стичат за богослужение и поклонение многобройни посетители както от нашата страна, така и от целия свят.

Своя принос към общото дело имаше и българската държава, на която в този ден също изразяваме нашата благодарност и признателност в лицето на нашия Министър-председател г-н Бойко Борисов.

Всесърдечно благодарим и на Негово Светейшество патриарх Вартоломей за подкрепата, която оказва при опазване на историческите ни светини, намиращи се под неговата юрисдикция.

Прекланяме се пред дългогодишния, самоотвержен труд на всички реставратори и строители, и на всички онези, които по един или друг начин са допринесли за успешния край на укрепването и обновлението на този свят храм.

Всички те са в мислите и в молитвите ни, защото извършеното от тях е дело свято, дело, благословено от Бога – за наша утеха и за прослава на Неговото пресвято име сред човеците.

Нека всемилостивият Бог всякога благоволи над всички нас, над нашите страни и народи, и да ни подкрепя във всяко наше общо дело и доброполезно начинание!

Честит и благословен празник! Честито обновление на историческия храм
„Св. Стефан” на живописния бряг на Златния рог!

За много и благословени години!“

Реставрацията на Желязната църква, емблематичния храм, свързан с българската православна общност в Истанбул, започна преди 7 години и завърши в годината, когато се навършват 120 години от издигането на храма.

Цялостното обновление възлиза на 2.5 милиона евро, финансирано е основно от турската държава, със съдействието на българското правителство. „Укрепихме така добре българската църква „Свети Стефан“, че вярвам, че ще издържи още поне 150 години“, заяви пред български медии в края на миналата година Фикрие Булунмаз, която ръководи реставраторските дейности.

 

Коментари

коментара

Близки теми: