Писмо на Патриарх Максим до местоблюстителя на Румънската православна църква


До Негово Високопреосвещенство Даниил,
Митрополит на Молдова и Буковина,
Местоблюстител на вдовстващия патриаршески трон
на Румънската православна църква
Букурещ

Ваше Високопреосвещенство,

Блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега. Да, казва Духът, нека починат от трудовете си: делата делата им вървят заедно с тях“ (Откр. 14:13).

От името на Св. Синод на Българската православна църква и лично от наше име Ви молим да приемете нашите искрени и дълбоки съболезнования по повод неочакваната кончина на Вашия Предстоятел – Негово Блаженство Теоктист, Патриарх на Румънската православна църква, и молитвено се присъединяваме към скръбта на целия клир и верни чада на сестрата – Румънска Църква и на цялото Свето Православие.
Наше смирение и обкръжаващите ни Високопреосвещени синодални архиереи завинаги ще помним блаженопочившия Патриарх Теоктист с неговото изключително смирение и всеотдайност в неуморната му борба за каноничното единство и постоянното въздигане в Христа на светата Румънска православна църква и благочестивия, приятелски нам румънски народ.
Възнасяме молитви към Всеподателя Бога да упокои душата му в селенията на праведните.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...