Стогодишно училище в санданското село Лешница ще отвори врати през октомври като неделно училище и музей



Стогодишно училище в санданското село Лешница ще отвори врати през октомври като неделно училище и музей, след близо две десетилетия разруха.

Възстановителните дейности са към своя край и през октомври тази година ще отвори врати. В сградата ще се помещават музей и неделно училище. В музея ще бъдат изложени автентични чинове и учебни пособия, портрети на всички учители, които са преподавали, и портрети на всички свещеници, който са служили в църквата, казва отец Димитър Илчев.

Училището е построено през 1923 г., като постройката е била един имот с църквата „Света Марина“ в селото. През 1956 г. е била национализирана от комунистическата власт. Миналата година местният свещеник отец Димитър Илчев предприема инициатива за ремонт на сградата, която е била пред разпад. Средствата за ремонта са осигурени от дарения, а местни хора помагат с доброволен труд.

„Много хора са припознали идеята и са се включили в нея, а това говори, че в народа живее дълбока вяра да запази изконната ни вяра, традиции и бит. Училището се намира само на метри от църквата „Света Марина“ и това не е символика, а е дълбоко значимо за нашия народ. Хората никога не са разделяли просветата от вярата, напротив, чрез просвета са постигали и вяра. Чрез познание към науките те са учили да четат Евангелието, просвещавали са се в християнките ценности и са се придържали към тях“, казва свещеникът.

„Тук ще се съхранява паметта на миналото, както и ще се възвисяват духа и културата на населението. Това е нашата мисия. Да помагаме на миряните и да ги извисяваме духовно“, споделя още отец Димитър.

Източник: БТА; Илинден Прес

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...