Делегация на Антиохийска Патриаршия пристига на официално посещение в България



По покана на Св. Синод на БПЦ-БП официална църковна делегация от Антиохйска Патриаршия, водена от Негово Преосвещенство епископ Григорий Абдула Хури, главен секретар на Св. Синод на Патриаршията на Антиохия и Целия Изток, и викарий на Негово Блаженство патриарх Йоан Х, пристига у нас. Посещението е във връзка с организирането и основаването на Българска православна църковна община в емирство Дубай на Обединените арабски емирства.

В утрешния ден, 22 юли, официалната делегация ще бъде приета от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в сградата на Софийска митрополия. На 23 юли в ПКСХП „Св. Александър Невски” ще бъде отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, в съслужение с Негово Преосвещенство епископ Григорий Абдула Хури, Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, Браницкия епископ Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария и гостуващите духовници.

В следващите дни делегацията ще посети  Рилската ставропигиална св. обител, Троянската ставропигиална св. обител, Бачковската ставропигиална св. обител, както и Пловдивска митрополия и Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян”.

Припомняме, че Св. Синод на БПЦ-БП в заседанието си на 16.02.2021 г., прот. № 1 – пълен състав, по молба на православни българи, пребиваващи постоянно на територията на Обединените арабски емирства и в частност Дубай, възложи на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний да предприеме всички необходими действия за учредяване на Българска православна църковна община в Дубай.

На 22.10.2022 г. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний се срещна с посланика на Обединените арабски емирства (ОАЕ) в България Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, a на 25.01. т. г. митрополит Антоний и посланикът на Р. България в ОАЕ, Н. Пр. Иван Йорданов се срещнаха в Абу Даби с Негово Преосвещенство епископ Григорий Абдула Хури, гл. секретар на Св. Синод на Патриаршията на Антиохия и Целия Изток и викарий на Негово Блаженство патриарх Йоан Х. Вследствие на тези срещи се очерта идеята българската църква да бъде построена в района Джебел Али на емирство Дубай, където са съсредоточени най-много наши сънародници. Към момента за духовните си потребности българите в ОАЕ пътуват най-често до емирство Шарджа, където се намира православна църква.

 

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...