„Божествената красота на Словото“ – в Бачковския манастир бе открита изложба живопис на художничката Милена Велчева



На 16 юли, в експозиционната зала на Бачковския манастир, беше открита изложба живопис на художничката Милена Велчева.

Изложбата се организира под егидата на игумена на манастира, Величкия епископ Сионий, и е посветена на 70-тата годишнина от възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква и 630-годишнината от заточването на последния български патриарх на Втората българска държава – св. патриарх Евтимий, в Бачковската обител.

Боговдъхновените творби на Милена Велчева са инспирирани от ранната християнска духовност и мистичен усет за сътворението и единението в Св. Троица на света и човека, талантливо вплетени в старата българска история, видяна през призмата на Христовата отдаденост на ранните български владетели и носителите на „държавата на духа”. Особено впечатление прави работата на Милена с цвета, акцента върху лилавото като най-верен проводник на духовните преживявания, „събраната” перспектива, която ни отпраща към иконата, съобщават от манастира.

На откриването на изложбата, Милена Велчева сподели идеите, които са въплатени в „Божествената красота на Словото“:
Във вселената има един абсолютен Творец. Еволюционна цел на всички разумни същества е да станат негови сътворци, да се включат в творческата му дейност на различни нива. Творческият импулс е заложен във всяко живо същество, достигнало прага на разума. Този импулс намира израз в стремежа да пресътворим света, в който живеем, да го направим по-благороден, по-красив, по-съвършен. Това е външната страна в изявата на творческия импулс. А насочен навътре, той ни подтиква да работим върху самите себе си, да развиваме потенциала, който ни е вдъхнат от Твореца.
Коя е силата, която поражда творческия импулс?
Божествената Любов! Тя е едновременно изначален принцип, произхождащ от дълбините на Божията същност, цел на духовното израстване за всички, върховна добродетел, от която произлизат всички останали. Няма творческа изява, която да не е породена от Любов. Ако Любовта отсъства, няма творчество, а рутина. Творческият процес създава ново, по-висше качество, а рутината възпроизвежда наличното. Днес ние виждаме света в неговото греховно състояние, загубил своята първоначална доброта и хармония, но макар и повреден от греха, той отразява премъдроста на Твореца.
Логос е понятие от античната философия – всеобща закономерност, разумна основа на света, висш разум. В Стария Завет Логосът е божественото начало 9 Бог Слово, а в Новия Завет – Логосът се отъждествява с второто лице на Светата Троица, въплътения Божи Син Исус Христос.
Идейното съдържание на изложбата „Божествената красота на Словото“ търси излъчване и визуализация на аспектите на тези понятия със средствата на индивидуалното художествено преживяване на съвременен художник. Взаимовръзката Логос – Слово, е кодирана в изображенията на Гетсиманските градини, „Троица“ в изначалната красота на всемира, в образите „София“, „Рождество“, „Слово“, в символичните картини, отразяващи възвишени състояния на човешката душа, в картините с манастири и природа, по същност духовни състояния на самата природа… И в цикъла „Свети Седмочисленици и св. цар Борис I“, „В търсене на Полихрон“, „Архиепископията в Охрид“, „Атон – Хилендар“, триптиха „Генезис на българското православие – Кубрат, Аспарух и Тервел“, „Св. Евтимий“, както и в дигиталните постери с имплантирани текстове, средновековни и от зората на кирилицата, в конкретния смисъл на словото и значението му за величието на отечеството ни.
Великият български принос към световната цивилизация има конкретни човешки лица. Св. крал Тривелий Теоктист – спасителят на Европа, който с българската войска спира арабската инвазия на Стария континент и го спасява от ислямизация.
Св. Св. Кирил и Методий – „Искони бе слово и слово бе у Бога и Бог бе слово“ – първите записани думи на славянски, излезли изпод перото на Константин-Кирил Философ – той превежда гръцкото Логос именно със Слово. 300 милиона човеци в света пишат на кирилица.
Св. Киприан Българина – продължител на делото на св. Патриарх Евтимий. Киприан обединява огромно духовно пространство като първи Московски и Руски патриарх, и осигурява нов дом за Православието, след залеза на Византия.
След Темата за Преображението, присъстваща в последните три мои изложби, темата за Словото, естествено, закономерно и красиво проникна в мен и пожела да бъде визуализирана и представена. И в Преображението, и в Словото присъства могъщата творческа енергия, което създава смисловата поанта между темите.
Изборът на пастелна техника цели подсилване на възприятието за бистрота в емоционалността, деликатност при внушението на идеите, на преходите и цветовите съотношения, преживяване на откъсване от реалното и преселение в паралелно пространство.
Днес изобразителното изкуство много често минава отвъд фигуративното. Не е толкова важно художникът да рисува. Тенденция е зрителят да бъде провокиран на всяка цена. За мое съжаление, често се фетишизира грозотата, красотата едва ли не е недостатък.
В работата ми като художник всичко започва с идеята, след това вдъхновението е подхранвано от четене на поезия, исторически и библейски текстове, актуални събития, трупане на визуална информация, търсене на конкретния художествен образ и идеал в композиция и цветове. Винаги с неизменен стремеж към красотата, вътрешна и външна – красота, която ни доближава до Божествената красота. Логичността Слово – художествено творчество е абсолютна. Укрепваща способността да предполагам, да се доближавам до разбирането на сътворението и да си представям великата тайна на вечността, което бих желала да споделя.

Несекващият път на Словото е загатнат с присъствието на съвременен български поет. Специален гост на откриването на изложбата е Иля Велчев със стихове от новата си поетична книга „Много дълго ще бъдем мъртви, за да живеем без любов“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...