Абортът – цивилизационен избор на съвременната жена или отчаян акт на самотността: ВИДЕО



Животът е ценност – единодушно заявиха участниците в поредното издание на дискусионен клуб „Къща за птици“: Истинският избор – разговор за абортa.

Проф. д-р Десислава Бошнакова, д-р Надя Стойкова и доц. д-р Свилен Тутеков поставиха съществени въпроси и разгледаха множество аспекти на тази тежка и сложна тема. В дискусията, модерирана от журналиста Габриела Николова, бе излъчен и разговор с Фредерика Матюз-Грийн, автор на книгата „Истинските избори. Алтернативи на аборта. Да се вслушаме в жените“ („Омофор“, 2022).

Проф. Бошнакова изтъкна, че жената трябва да има избор и съзнателно да вземе решение кога да стане майка. Това решение, от своя страна, трябва да бъде взето със съзнанието за последствията от избора. Според нея, в държавите, в които абортите са забранени, те са повече, отколкото в тези, които са разрешени:

Най-женското нещо е да станеш майка, изборът обаче не е феминистки, а цивилизационен.

Какво се случва с жени, които не искат да имат деца – този основен въпрос постави проф. Бошнакова. По думите ѝ всеки избор предполага трудност, но въпреки това трябва да има право на избор.

Не всички могат да бъдат еднакво силни, подчерта проф. Бошнакова.

Д-р Надя Стойкова припомни, че зад всяко право, което се регулира законово, винаги стоят ценностите. Нямаме достатъчно информация, за да може да гарантираме какво ще се случи на едно човешко същество, ако избере живота, но можем да дадем пълната си подкрепа за това, заяви тя и сподели дълбоко личната си история, която приема за Божествена намеса в живота си.

Д-р Стойкова е убедена в необходимостта от адекватна социална политика, която да гарантира информираност, консултации и подкрепа при нежелана бременност, за да не се взимат бързи решения:

Когато жената избере да даде живот, тя става уязвима, зависима от грижа, защита, подкрепа. Страхът от неизвестното е един от най-големите страхове. Има огромно значение кой и какво ще каже на жените в този момент. Те не могат да бъдат оставени сами.

Според Фредерика Матюз-Грийн, днес феминизмът не е в услуга на жената:

Разговарях с жени, правили аборт, и ги питах: от какво имахте нужда, имаше ли нещо, с което някой би могъл да ви помогне? Причината, поради която тези жени бяха избрали аборта в 88% от случаите беше, че някой, когото са обичали, им е казал да го направят. Една жена не избира аборта, както би избрала сладолед или порше, тя не иска аборт, както може да иска тези неща. Тя иска аборта както животно, хванато в капан, иска да си прегризе крака. Това е краен избор на насилие и отчаяние.

Жените, които интервюирах, отново и отново ми отговаряха, че ако поне един човек е бил застанал зад тях, те са щели да задържат бебето си. Ако един човек ги беше подкрепил, ако са имали дори един приятел, това е щяло да бъде достатъчно, за да им даде кураж, вместо да се поддават на натиска на бащата на бебето.

Доц. д-р Свилен Тутеков постави фокуса на дискусията върху живота като свещена тайна, като дар, към който трябва да проявим благодарност и отговорност. Според него цивилизационният избор в случая води до култура, която не може да приеме чудото на живота:

От една страна са позициите на вярата, която ни казва какво е животът и всеки избор не може да бъде против живота, и от друга страна стои изборът върху собствения живот. Ако имаме съзнанието за живота като чудо и дар, то кой има собственост върху него? Феминизмът обезличи майчинството, заличи женското достойнство на жената.

Според доц. Тутеков, Църквата и държавата трябва да се съюзят в подкрепата на живота като ценност.

Не е страшно това, че сме различни и имаме различни мнения, страшното е ако сме безразлични – така модераторът Габриела Николова обобщи тази откровена и съдържателна дискусия, преминала под знака на ерудицията, взаимното уважение и зачитане.

Вижте целия разговор тук:

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...