Поклонническият поход „Рилският Чудотворец“ потегли за осми пореден път

На 1 август, в първия ден на Богородичния пост, започна поклонническият поход „Рилският Чудотворец“, който се организира от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Столичната община и храм „Св. София – Премъдрост Божия“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

По вече установена традиция той започна със св. Литургия и водосвет в старинния храм „Св. София – Премъдрост Божия“.  Богослужението беше оглавено от ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма, в съслужение с отец Давид Йовчев от Велико Търново, отец Сава Кокудев – ефимерий на академичния параклис на Богословския факултет на СУ, и отец Васил Танев от храма-домакин. Клиросните певци бяха водени от Кирил Георгиев. Св. Литургия събра поклонници от цялата страна – както групата, тръгнала по-рано от Велико Търново, така и стекли се от различни краища на България да започнат оттук своя поклоннически път до Рилската света обител.

След богослужението участниците се отправиха с литийно шествие към Ротондата „Св. вмчк Георги“, където са престояли мощите на преп. Йоан Рилски. От този храм всъщност започна същинският поход, който ще завърши на 6 август, Преображение Господне, в Рилския манастир. В своята първа вечер участниците в похода ще се съберат в хижата „Кумата“ на Витоша. В близкия храм „Св. Иван Рилски“ ще бъде отслужена вечерня с Богородичен канон, както ще е всяка вечер през тази седмица. Всеки ден ще се чете и акатист на преп. Йоан Рилски.

Текст и снимки: Мартин Митов

Източник: www.bg-patriarshia.bg

Коментари

коментара

Близки теми: