Посрещането на Боянската икона на св. Богородица в Ловеч


Канцеларията на Ловчанска Митрополия съобщава, че по молба на Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил, с благословението на Митрополита на Украйна – Негово Блаженство Владимир, и с благословението на Негово Високопреосвещенство Онуфрий, Митрополит Черновицки и Буковински, на 30 август следобяд в гр. Ловеч ще бъде посрещната чудотворната Боянска икона на Св. Богородица.

Чудотворната Богордична икона ще обиколи центровете на духовните околии на Ловчанска Епархия според следния график:

30 Август: Пристигане на иконата в Ловеч, тържествено посрещане и вечерня в
храм „Св. Троица”;

31 август

9.15 Св. Литургия в храм „Св. Троица” – Ловеч;
16.00 вечерня в Ловеч;
17.20 тръгване за Троян;
18.00 посрещане на площада,отиване в храма с лития, вечерня;

1 септември

8.45 Св. Литургия;
16.00 вечерня;
17.00 тръгване за Тетевен;
18.00 посрещане в храма, вечерня;

2 септември

8.45 Св. Литургия;
16.00 вечерня – изпращане;
17.00 тръгване за Ботевград;
18.30 посрещане в стария храм, вечерня;
 

3 септември

8.00 тръгване за новия храм „Успение на Пресвета Богородица”;
9.00 Св. Литургия в новия храм;
16.00 вечерня;
17.00 тръгване за Етрополе;
18.00 посрещане в Етрополе в храм „Св. Арх. Михаил”, вечерня;

4 септември

9.00 Св. Литургия в Етрополе;
16.00 вечерня;
17.00 тръгване за Пирдоп;
18.00 посрещане в храм „Св. Богородица”, вечерня;

5 септември

9.00 Св. Литургия в Пирдоп;

6 септември

14.00  тръгване за гр. Ловеч;
16.30  посрещане в храм „Св. Троица”
17.00 вечерня;

7 септември

9.15 Св. Литургия в храм „Св. Троица” – Ловеч;

8 септември

7.00 тръгване за манастира във Врачеш;
8.30 посрещане;
9.00 Св. Литургия;

9 септември

(сутринта) отпътуване

Боянската икона на Божията Майка

Написана е в края на 80-те години на миналия век за иконостаса на храма Рождество на Пресвета Богородица в с. Бояни, Новоселицки район, Черновицка област.

На 18 декември 1993 г. по време на всенощното бдение от очите на Богородица на Иконата започнали да изтичат „сълзи”. Чудесното явление било потвърдено от изследването, извършено от епархиалната духовна комисия. Хората започнали да почитат Иконата като чудотворна. През 1993 г. от иконата се излекувало дете от Одеската област, болно от рак. Случаите на изцеления и различни чудеса след молитва пред Иконата са изключително многочислени.

На 4 октомври 1994 г. Свещения Синод на УПЦ установява празнуването на Боянската икона в деня Отдание на празника Рождество на Пресвета Богородица – 25 септември (н. ст.).

Иконата се намира в девическия манастир, посветен в чест на Боянската икона на Божията Майка, в с. Бояни, Новоселицки район.

Молитва към Пресветата наша Владичица Богородица пред Нейната чудотворна Боянска икона

О, Преблагословена Владичице Богородице, Която си неизчерпаема бездна от Милост и Добросърдечие и вечно жив Извор на Божията любов!

Като предстоим пред Твоята света икона, която си благоволила по чудесен начин да явиш на Твоите раби, и като съзерцаваме с очите на вярата и смирението сълзите на Твоята милост, обилно изтичащи от чудотворния Твой образ, ние, като непотребни раби, с умиление Те молим: чрез силата на покаянието отвори за Господа нашите помрачени сърца и съкрушения ни дух отново въздигни чрез целомъдрие; оживотвори чрез любовта на Твоя Божествен Син всичките ни помисли, чувства и начинания; чрез страха Господен укрепи разслабената от страстите наша воля; помогни ни с търпение да принесем преблагословените плодове на милосърдието и братолюбието; та с чисто сърце и искрена душа като възрастваме в Божията любов, да преминем останалото време от живота си в мир, прославяйки в Троица Единия Бог Отец, и Син, и Свети Дух, и Твоето Всемилостиво Предстателство, сега и винаги и во веки веков. Амин.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...