Почина видният археолог и богослов проф. Тотю ТотевProf. Totio TotevНа 85-годишна възраст е починал видният археолог и медиевист проф. Тотю Тотев, съобщава БНР Шумен. Поклонението ще бъде в шуменския храм „Свето Възнесение“ от 10 ч., а погребението ще бъде от 13 ч. в алеята “Видни шуменци“ на шуменския гробищен парк.

Повече от 30 години проф. Тотев е работил в Археологическия институт в Шумен, филиал на БАН. Ръководил е археологически разкопки и проучвания в първите ни столици Плиска и Велики Преслав, както и на други паметници от епохата на Първото българско царство.

Особено важни са приносите на проф. Тотев в изучаване на преславската художествена култура и старобългарското материално и духовно творчество през IX-Х век.

От 1990 г. е университетски професор и чете лекции по библейска и църковна археология, християнско изкуство, средновековна българска култура и история на Византия в Шуменския университет.

Той е един от основателите на специалностите теология, както и на специалностите история и археология на ШУ „Епископ Константин Преславски“. Проф. Тотев е почетен гражданин на Шумен и доктор хонорис кауза на Шуменския университет.

 

Снимка: www.bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...