По инициатива на Патриарх Неофит Софийска митрополия дари апарат за църковния Център за рехабилитация в Елин ПелинНа 3 юни Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца в гр. Елин Пелин.

Комплексът е изграден по инициатива на Софийска света митрополия под ръководството на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“, което го и стопанисва. Центърът бе осветен на 12 октомври 2020 г. в чест на рождения ден на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит (15 октомври), и е посветен на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Към настоящия момент залите вече са оборудвани с високотехнологични съоръжения и уреди за подкрепа на деца с увреждания и специални образователни потребности.

Най-иновативното устройство в Центъра е многофункционален уред за нискочестотна и средночестотна стимулация с ултразвук, дарен от Софийска митрополия по инициатива на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с финансовата подкрепа на г-н Антон Костадинов, управител на фирма „САМИ-М“. Устройството вече е тествано на редица деца и възрастни и показва завидни терапевтични резултати.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп, заедно с архимандрит Евтимий и йеродякон Поликарп, бяха любезно посрещнати от иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир, и г-жа Ели Цветанова, ръководител на Центъра. Владиката подари на духовно-социалното заведение картина от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, а децата от Центъра изненадаха гостите с вдъхновено изпълнение на българския химн в пълния му вариант и споделиха емоционално своите преживявания по време на заниманията.

На срещата бяха обсъдени и проекти за последващо оборудване на Центъра, а владиката покани децата да гостуват този месец в Софийска света митрополия.

 

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...