Празник на небето, отворено за хората



Във „Вяра и общество” на 23.05.2020 г. Ви предлагаме:

  • На Господ не можеш да кажеш, че си голяма работа! – за вярата и съвременния подход към църковната живопис разговаряме със зографа Диан Костов, който тази седмица дари на „Пирогов“ иконата „Св. Богородица Закрилница“, изобразяваща Божията майка като пазителка на света, обхванат от пандемия. Ще Ви заведем в ателието му, а после заедно ще се качим на зографското скеле в един от храмовете край София, за да разберем кое провокира художника да търси нови изразни средства в традиционната иконопис. Ще чуете и неговото тълкуване на инсталацията му „Кой си ти?“, която вече е показана на биенале в Италия и беше поканена за изложба във Виена и в София, но плановете се осуетиха поради наложените ограничителни мерки в Европа, заради коронавируса.

  • Възнесение Господне – един от подвижните църковни празници, отбелязван още през IV-V век. Защо се смята, че чрез възнесението си Иисус Христос завършва акта на Спасението? В същото тяло, в което е живял, страдал и Възкръснал ли се възнася Христос? Ако Той се е възнесъл в това тяло на небето и Той пребивава там, как в Светото причастие се претворява Неговото тяло и кръв? Защо ние, българите, го наричаме Спасовден, т.е. деня на Спасителя? Отговорите на този и други въпроси Горан Благоев ще търси с проф. дфн Калин Янакиев.

  • Няма ненаказано добро, както и няма добро, прието с благодарност – инициаторът на кампанията „Подай ръка” продължи да прави добро и през времето на извънредно положение, въпреки административните ограничения и до неотдавнашните полицейски ограничения. Преодолявайки тези препятствия ресторантьорът Мартин Мартинов продължи да помага на бедни, бездомни и социално слаби в един изключително труден и изпълнен с изпитания период, от самото начало на извънредното положение, пренасяйки ежедневно приготвената храна от Костинброд до София.

Този брой на предаването се излъчва на живо. Затова Вашите въпроси към нашите събеседници може да зададете предварително във фейсбук страницата на „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg, или на страницата ни в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.00 ч.!

Очакваме ви, както обикновено по БНТ 1, и тази събота, 23 май, от 14.00 ч.!

Екипът на «Вяра и общество»

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...