Празник на св. Висарион Смоленски, покровителя на Родопите



На 29 юли Св. Църква чества паметта на родния мъченик свети Висарион епископ Смоленски, покровител на Родопите.

 

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, в навечерието на празника Смоленският епископ Висарион отслужи Празнична вечерня с петохлебие, а на следващата сутрин Знеполският епископ Арсений възглави архиерейската света Литургия в едноименния храм в Смолян.

В съслужение с архиерея бяха Смоленският епископ Висарион, който в този ден отбелязва и своя имен ден, йеромонах Максим, иконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество в Смолян, председателят на храма свещеник Иван Марински, свещеници от Смолянската духовна околия, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Духовният празник бе украсен с ангелогласните  песнопения на митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха областният управител на Смолянска област г-н Стефан Сабрутев, кметът на Смолян г-н Николай Мелемов, командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, г-н Тодор Батков и г-жа Здравка Баткова – ктитори на храма, както и десетки миряни.

В края на св. Литургия Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и произнесе вдъхновено за слово за мъченическия подвиг и жертвено служение на свети Висарион.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

 

Източник: Пловдивска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...