Празнични инициативи за отбелязване на 24 май – Деня на българската просвета и култура


На 24 май за Деня българската просвета и култура и славянската писменост в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” ще бъде отслужена тържествена св. Литургия. Празничното богослужение ще започне в 9.30 ч. и по предварителна информация ще бъде водено от Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит в съслужение с Негово Преосвещенство Знеполски епископ Николай и столични свещеници.

След св. Литургия ще се извърши литийно шествие до паметника на св. братя пред Народната библиотека "Св. Кирил и Методий" в София. Ще бъде извършен водосвет и освещаване на паметника. Инициативата се извършва с благословението на Св. Синод на Българската православна църква.

Организатори на празничните прояви в София са Столична община, Министерство на културата и Министерство на образованието и науката. Гражданите на столицата могат да се включат в празничните шествия, както следва:

Шествието по инициатива на Столична община започва в 10 ч. на 24 май. Желаещите да участват в него са поканени от 9.00 ч. пред Народния театър „Иван Вазов”.

Шествие по инициатива на Министерство на образованието и науката ще тръгне от НДК в 9.15 ч.

Литийното шествие на възпитаниците на Софийската духовна семинария започва в 9 ч. Участниците в него ще се включат в тържествените богослужение в патриаршеската катедрала.

Всички шествия имат краен сборен пункт пред Народната библиотека в 11 ч., за да участват в празничния водосвет и освещаване на паметника на Светите братя Кирил и Методий.

празничен обзор в: медиен архив (за регистрарани потребители)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...