Врачани се поклониха пред мощите на св. Кирил Философ



На първи юни врачани и гости на града се поклониха пред мощите на св. Кирил Философ, които бяха тържествено донесени от епископа на словашкия град Нитра Вилям Жудак на 31 май вечерта. Той и началникът на кабинета му Стефан Вало са в състава на петчленна делегация от автономната област и се предвождат от председателя на администратвната единица Милан Белица.

Гостите са поканени от Областния управител на Враца Пепа Владимирова, която заедно с Врачанския митрополит Калиник и кмета на града д-р Костадин Шахов съдействаха светинята да бъде изложена за полклонение в града под Околчица точно за Ботевите дни.

Храм “Св. Софроний Врачански” едва успя да побере множеството, което дойде да отдаде почит на един от покровителите на Европа. Пръв епархийският архиерей целуна светинята, след като произнесе пламенно слово за делото на славянските първоапостоли, създали писменост за “езика свещен на нашите деди”, чието съхраняване е най-важната духовна гордост за нацията ни. В храма присъстваха и губернаторът на областта Пепа Владимирова и нейните заместници Валентин Литов и Цветелина Теофилова, кметът на Враца и заместникът му д-р Михаил Шарков, шефът на ОДП Враца Росен Иванов, много общественици, интелектуалци, ученици, граждани.

Първо духовенството от епархията, а след това и епископ Жудак и делегацията от Нитра се поклониха на мощите, след което бяха помазани със свето миро от ръката на Врачанския архиерей. Миряните с благоговение участваха в ритуала и се помолиха за преуспяване на града и нацията, за съхраняване и пребъдване на българската култура и православната вяра.

Храмът остана отворен цяла нощ срещу първи юни – деня на преклонение пред Ботевия подвиг и загиналите за свободата и независимостта на България. Хората се стичаха през целия ден и за да се помолят пред мощите на един от великите светители на Европа и човечеството.

Храмът се охраняваше от специализирано звено на полицията в областния град. Деца от врачански училища, водени от своите преподаватели, се докоснаха също до частицата святост, скъпа за всяко българско сърце. Първоначално бе обявено, че мощите ще останат до втори юни сутринта, но в последствие от Областната управа уточниха, че те ще бъдат там до 19 часа на първи юни.

По същото време Враца получи и други свои реликви след двадесет години борба. Заслугата за връщнето на светините е изключително на Врачанския митрополит Калиник.

Няколко ценни църковно-културни експоната, принадлежали преди 20 години на Врачанския музей, взети за изложба в Париж и “забравени” да бъдат върнати, на 1 юни отново блеснаха със своята уникалност в нашия град. Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов ги донесе с охрана от Националния исторически музей, където те са били изложени до сега.

Единият експонат е Черепишкото четвероевангелие от 16-ти век – шедьовър на българското средновековно калиграфско и приложно изкуство – със сребърен позлатен обков, изработен от прочутите чипровски майстори златари Никола и Пала през 1612 г.

Другото ценно съкровище е напрестолен сребърно-позлатен кръст от Бистришкия манастир ”Св. Иван Касинец” (1601 г.), както и сребърен позлатен потир от 1628 година, дело на местната ювелирна школа. Изключително интересна е и дарохранителницата във формата на храм от църквата “Св. Николай” във Враца от 17-ти век. Уникатите са изложени в храма "Св. Софроний, епископ Врачански" и ще останат там до 2-ри юни, като след това ще заемат своето място в колекцията на Регионалния исторически музей.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...