Президентът Румен Радев се поклони пред мощите на равноапостолните братя Методий и Кирил



Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в посрещането на светите мощи на равноапостолните братя Методий и Кирил в София. Светинята, която се пази в Есфигменската света обител на Атон, бе пренесена в митрополитската катедрала „Света Неделя“ с литийно шествие.

Румен Радев и Илияна Йотова, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, участваха в поклонението пред мощите на равноапостолите и присъстваха на молебена, оглавен от епископ Поликарп.

Президентът Румен Радев благодари на Българската православна църква, че преди най-светлия празник – 24 май, частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий са в България.

По думите му изнасянето на частици от мощите за първи път от Света гора в славянска държава и то в навечерието на най-светлия ни празник – 24 май, е признание за огромната роля на България в делото на светите братя и за неразривната свързаност на страната и народа ни със святата им мисия.

Президентът Радев изказа благодарност на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, начело с Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, и към игумена на светата обител Есфигмен – Света гора архимандрит Вартоломей.

„Нека днешният знаменателен ден ни напомня, че България е била и ще пребъде, като държава на духа. Нека има просветеност, разум, мир и благоденствие. Честит празник“, пожела президентът Румен Радев в храма, в който присъстваха десетки вярващи, дошли да се поклонят пред светините.

Заедно с президента Румен Радев на молебена присъстваха също кметът на София Йорданка Фандъкова, български духовници и гостите от Света гора, откъдето бяха донесени Светите мощи за всенародно поклонение, което ще продължи до 25 май на обяд. В храма бяха дошли посланиците на Гърция и на Сърбия у нас.

След като отслужи молебена, епископ Поликарп прочете и слово от патриарх Неофит.

 

Източник: БТА; DC News

Снимки: DC News

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...