Премиера на книгата „Духовните дъщери на стареца Нектарий“ предстои в „Къща за птици“



Издателство „Омофор“ кани своите читатели на представянето на новата книга „Духовните дъщери на стареца Нектарий“.

С книгата си „Духовните дъщери на стареца Нектарий“ Анна Илинска въвежда читателите в атмосфера на благодатно общение между последния съборно избран оптински старец – свети Нектарий (1853-1928), и няколко от неговите духовни чада. Авторката разкрива житейските изпитания на няколко жени и настъпилото в тях вътрешно преобразяване след съдбовната им среща със Стареца.

Дария Захариева, редактор на българското издание, пише в предговора към книгата: „Свети Нектарий носел кръста на старчеството и великите дарове на пророчество и прозорливост. Много преди революцията и гражданската война предвиждал бъдещите ужаси и скърби на хората. Молил се за родината си, за всички, утешавал, изваждал от греховете и укрепявал във вярата. В годините на тежки изкушения преподобният вземал върху себе си човешките грехове. Споделил участта на много от вярващите си съотечественици: бил гонен, интерниран, следен, обискиран многократно и починал в изгнание.

Поразителната духовна глъбина, обгърнала живота на духовните деца на стареца, утешава и наставлява. Тези деца се пръсват по света, посяват семената на Божия Дух, които свети Нектарий хвърля в сърцата им с любов, ласка и грижа.

Много от ситуациите, описани в книгата, са като преживяваните от нас, след сто години, дори по-трудни и страшни. Книгата не е само житийна. В нея са събрани няколко жанра. Има картини и стихове. Има писма, изповеди, спомени, снимки. Има и много сълзи“.

Впечатления за новата книга ще споделят: Майка Серафима, игумения на Драгалевския манастир „Успение Богородично“, Венета Дякова, дългогодишен преподавател в Софийската духовна семинария, преводач и редактор, Дария Захариева, богослов и редактор на книгата, и Мария Момирова, преводач на книгата.

Премиерата ще бъде на 13 декември (сряда) от 18.30 в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ (ул. Проф. Асен Златаров 22).

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...