Пресечени са организирани обири на църкви и манастири



Източник: Агенция Фокус

Престъпна група, специализирана в обири на църкви и манастири, е била разбита тази нощ в столицата. Това съобщи в РПУ – Елин Пелин началникът на регионално звено “Полиция” към РДВР – София полковник Цветан Сичанов. Акцията е съвместна с районната прокуратура и районния съд в Елин Пелин, криминалисти от Дирекция НС “Полиция” и СДВР.

При претърсване на адреси в столицата снощи са били открити 37 икони, откраднати от църкви и манастири в страната. Те са били изнасяни за Гърция, каза полк. Сичанов и уточни, че са установени и чуждите граждани, които са участвали в нелегалната търговия. Иконите са били продавани в антиквариат в Солун.

До следите на бандата полицаите са стигнали след обир на църквата “Свето Успение Богородично” в Елешнишкия манастир, на 7 май, когато от там са откраднати 4 икони, покривки и други църковни вещи. Според експерти откраднатите икони са на стойност 120 000 лв. При вчерашните проверки са намерени три от тях.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...