Йеромонах Николай Сахаров от манастира „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс пристига в България



plakat-saharov-sofiaСЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Йеромонах Николай Сахаров – племенник на емблематичния архимандрит Софроний (Сахаров), пристига в България, за да изнесе беседи и да се срещне с българската публика в три града: София, Велико Търново и Русе.

Духовникът е доктор по богословие и е от братството на православния манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания.

На 14 юни (Неделя на всички български светии) в София отец Николай Сахаров, племенник на емблематичния архимандрит, ще изнесе лекция в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Приносът на архим. Софроний (Сахаров) към православната духовност“. Началото на срещата ще бъде в 18 ч. в аулата на факултета. Инициатор на събитието е фондация „Покров Богородичен“ с любезното домакинство на Богословския факултет на СУ.

За духовната свобода, за молитвата и за измеренията на истинското покаяние в посланията на отец Софроний; за дара на прозорливостта и за плодоносното духовно наставничество – отец Николай ще сподели от личния си опит на общуването си със стареца Софроний.

В едно интервю отец Николай казва за личността на своя забележителен родственик: „Той знаеше страшно много, той беше богослов на академично ниво в пълния смисъл на думата. Отговорността, с която той стои зад всяка дума в своите книги, има академична стойност. Неговите тезиси в триадологията сега са част от академичното православно богословие. Това се вижда от трудовете на митрополит Йоан (Зизиулас), който духовно и богословски черпеше сили от отец Софроний. За това свидетелстват и съчиненията на митрополит Йеротей (Влахос) и на митрополит Калистос (Уеър), както и на много други православни богослови. Но при общуването с отец Софроний никога не сме имали усещането, че той гледа на нас отвисоко. Той често казваше: „Любовта не обича отвисоко, тя винаги се смирява пред човека”. Така и отец Софроний винаги се смиряваше пред всеки.“.

На 17 юни (сряда) по покана на фондация „Покров Богородичен“, Православния богословски факултет на Великотърновския университет и енорията на храм „Св. Мина“, отец Николай ще гостува на Велико Търново, за да се срещне с вярващи и духовници от града, и да изнесе беседа на тема „Предизвикателствата пред съвременното християнско семейство“. Срещата ще се проведе от 18 ч. в зала В 108, учебен корпус 5 на Великотърновския университет.

На 19 юни (петък) от 18 ч., с благословението на Русенския митрополит Наум, ще се състои и беседата в Русе, която отново ще е посветена на християнското семейство и съвремието – тема, насочена най-вече към младите хора. Мястото на събитието е зала 2.101 на Русенския университет.

Защо днес да създадеш семейство изглежда като своеобразен подвиг? Защо при проблеми в брака като че ли най-често търсим причините в другия, а не в себе си? Каква е разликата между плодоносната пламенна любов и саморазрушителната страст? Това са част от въпросите, на които духовникът ще предложи своята гледна точка. „Питали са ме: „Ти си монах, какво знаеш за семейния живот?“ Аз – не, но Църквата знае. И в двата пътя – и в брачния, и в монашеския, става дума за култура на взаимоотношенията. За служение на Бога чрез посвещаване на другия човек…“, казва отец Николай и допълва: „Когато Господ дарява Райската градина на Адам и Ева, те трябва да я „обработват и да я пазят“. Бракът е рай за човека, който обаче изисква усилие и подвиг. Усилие, което не е тежест, а източник на радост“.

O. Nikolai SaharovЙеромонах Николай Сахаров е роден през 1966 г. в Русия. През 1986 г. получава диплома за преподавател по теория на музиката, но решава да поеме по пътя на пастирското служение.

През 1997 г. завършва магистърска степен по теология в Оксфордския университет, а през 1999 г. става доктор по богословие към същия университет с дисертационния труд на тема „Богословието на архим. Софроний“. През 2001 г. е постриган за монах и е ръкоположен в свещенически сан.

От 2004 г. е гост-преподавател в Кеймбриджкия православен институт, където изнася лекции по Нов Завет и по история на руската религиозна мисъл на XIX и XX век; изнася лекции още в Есекския университет във Великобритания и в Московската духовна академия. Автор е на няколко книги и на множество богословски статии, публикувани на английски, руски и френски.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК >>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...