Протойерей Кирил Попов бе отличен с две награди от Международен фестивал за композиториProt.Kiril_PopovПрот. Кирил Попов, свещеник в столичния митрополитски храм „Св. Неделя“ и диригент на Софийския свещенически хор, бе отличен с две награди в Международния фестивал за композитори «Св. Роман Сладкопевец».

Конкурсът е посветен на 700-годишнината от рождението на великия подвижник и основател на прочутата Свето Троицко-Сергиева лавра преподобни Сергий Радонежки. Сред номинираните седем участници  от цял свят за написване на химн a cappella в чест на преподобния Сергий Радонежки бе и протойерей Кирил Попов. На финалния тур, който се проведе между 25 и 27 април, композицията на прот. Кирил Попов бе отличена с две награди: приза на международното жури и специалната награда, присъдена от Троицко-Сергиевата лавра.

При оценяването на творбите журито е взело предвид доброто познаване от авторите на традицията на православната музика и съобразяването й с културния и исторически контекст.

Конкурсът се организира с благословението на Руския патриарх Кирил от Международния фестивал „Академия на православната музика“, съвместно с Православния богословски институт „Св. Сергий” в Париж  и с подкрепата на Министерството на културата на Русия.

Протойерей Кирил Попов бе сред наградените и при първото издание на конкурса „Св. Роман Сладкопевец“ през април 2012 г.

 

Източник: www.bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...