Проф. Николай Шиваров стана почетен професор


В деня на Светите братя Кирил и Методий на тържествен Академически съвет бе награден проф. протопр. д-р Николай Стефанов Шиваров за почетен професор на Православния богословски факултет за изключителния му принос за академичното развитие и престиж на ВТУ.

Отличието бе връчено на тържествена церемония по повод патронния празник на Великотърновския университет.

Проф. Николай Стефанов Шиваров (р. 1930 г.) е завършил Софийската духовна семинария през 1949 г. и Духовната академия (сега Богословски факултет към СУ "Св. Климент Охридски") през 1953 г. Докторант в катедра Свещено писание на Стария Завет в периода 1953-1957 г. Асистент, старши преподавател, доцент и професор от 1971 г. до днес. Преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" – филиал "Любен Каравелов" в град Кърджали. Преподава в НБУ от основаването му през 1991 г. и води курсове по "Библейска археология", "Библейска история", "Въведение в Светото писание", "Библейски символи в християнското изкуство", "Библейска ангелология и демонология", "Литургика", "Угарит", "Въведение в юдаизма" и др.

Проф. Николай Шиваров е консултант на Pro Oriente във Виена от 1972 г. до днес, член и консултант е на редица международни комисии.

Офикията протопрезвитер му е дадена от Йерусалимския патриарх през 1989 г. Носител на редица отличия, сред които на Антиохийската патриаршия, Солунския митрополит, на Кентърбърийския архиепископ и др. (биографична информация от bg.wikipedia.org).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...