Първото православно училище в България отвори врати



В първия учебен ден за пръв път отвори врати Частно начално общообразователно училище „Свети Седмочисленици“ в Ловеч, съобщават на официалния си сайт Ловчанската света митрополия.

Училището е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищно образование на основание на заповед на министъра на образованието и науката. Юридическият собственик и ръководен орган на училището е Сдружението на учителите християни от Ловеч „Св. Седмочисленици“. Училището е под егидата на Българската православна църква Ловчанска св. митрополия.

В училището ще се изучават всички предмети според учебната програма на Министерството на образованието и науката, ще се изучава православно вероучение и ще се възпитават децата в християнски дух.

На тържеството присъстваха редица официални гости, а Ловчанският митрополит Гавриил отслужи водосвет, заедно с духовници от епархията, и отправи поздравително слово към учениците и техните учители, в което каза:

„Изминаха няколко години откакто нашите мечти започнаха да приемат конкретни измерения за създаването на това първо по рода си училище в България. Защо предприехме такава стъпка? Защото по традиция българското училище е обучавало, но и възпитавало в духа на Христовата вяра. Искаме да помогнем на децата да растат и живеят в радост, надежда, любов, да бъдат полезни на хората и на своята родина. Да няма сред тях прояви на насилие и зловредни зависимости от алкохол, наркотици и пр. пороци; да ги учим на вяра в Бога, да обичат хората, да са трудолюбиви и милосърдни. Децата ще изучават всички предмети по програма на Министерството на образованието и науката, ще имат уроци по християнско вероучение, ще се учат да пеят, да рисуват. В училището ще се стараем да има дух на любов, самопожертвователност, добротворство, разсъдителност, взаимопомощ, отговорност.

За покровители на нашето училище сме избрали светите Седмочисленици: светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За България и за славянския свят те са вечен, неувяхващ и най-висок пример на учители и възпитатели, които със своята святост и висока образованост са създали цяла плеяда от достойни свои ученици. Успели са да просветят езическия народ в Божествената нравственост и християнската вяра. Затова България има светци, герои, просветители, затова България и днес още я има.

И накрая, но не на последно място, искам да благодаря на нашите безкористни дарители, Господ знае техните имена, да благодаря на Министерството на образованието и науката, на Община Ловеч, на свещеници и миряни, на членовете на сдружението „Св. Седмочисленици“ и юридическия им съветник г-жа Стефка Спиридонова, което е юридическият собственик на нашето училище, на директорката и учителките, на родителите, които ни повярваха и ни повериха най-скъпото, което имат – своите деца.

Бог да благослови това наше начинание, защото помислите ни са чисти.

След това архиереят прочете и изпратеното приветствие на Негово Светейшество патриарх Неофит. Ето и пълния текст на поздравителния адрес от Негово Светейшество:

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ГАВРИИЛ, УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ

В светлите дни, когато отдаваме чест и похвала на честния и животворящ Кръст Господен, с радост отправяме отечески благослов към всички преподаватели и ученици в Частното основно училище „Св. Седмочисленици“ към Ловчанската света митрополия, по повод откриването но учебната година, която е първа за учебното заведение.

Благопожелаваме на учащите и учащите се успехи в овладяването на божествената наука и ревност във възрастването като верни чеда на светата ни Църква и достойни членове на Тялото Христово.

Радваме се, че още един дом на българската духовност отвори врати, където водени от Духа на Истината и познанието, учащите се ще бъдат възпитани в православния дух и обич към Родината.

Бог на всяко знание и Премъдрост да бъде с вас и ви наставлява във всяка истина! На добър час!

С отеческа в Христа обич и благословение,
Неофит,
Патриарх Български
16.09.2019 г.“

 

Източник: Predanie.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...