Ремонтираха Метоха на Преображенския манастир


Източник: Дарик радио

Над 38 000 лева са инвестирани в ремонта и реконструкцията на метоха на Преображенския манастир. Възстановителните работи по възрожденската сграда са реализирани в рамките на програма за сътрудничество между общините Велико Търново и Байон, Франция.

При ремонта са използвани предимно стари строителни материали, които да съхранят автентичността на Метоха. В изпълнението на проекта участие взе и майсторът-реставратор от Байон Иван Берер.

Метохът е част от архитектурно-етнографския комплекс “Самоводска чаршия” и през туристическия сезон е една от атракциите за гостите на Велико Търново. Построен е през 1889 година. Включва два корпуса – станали архитектурен паметник на културата с писмо на Националния институт за паметниците на културата от 1985 година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...