За първи път затворници получават за награда поклонническо пътуване


отец Йордан Карагеоргиев, предстоятел на храм "Св. Николай" в Старозагорския затвор Източник: Днес БГ

За първи път лишени от свобода в Старозагорския затвор бяха включени в поклонническо пътуване до манастира "Света Троица" в сърцето на Родопите. Трийсет и двамата затворници получиха правото за това поклонническо пътуване като награда за добро поведение. Групата е съпровождана от цивилна охрана и социални работници.

Пътуването е награда за добро поведение, разказва отец Йордан Карагеоргиев, предстоятел на затворническия храм в Стара Загора. За повечето от лишените от свобода това е първо излизане след най-малко 5-6 години прекарани в затвора. По трима – четирима се бориха за едно място. Те са отличени и за съвестно извършена работа като дърводелци или строителни работници, допълни свещеникът.

Според отец Йордан Карагеоргиев това е първата поклонническа група от затворници в нашата страна.

Затворниците изминаха разстоянието от Стара Загора до Кръстова гора, за да запалят свещ на мястото, където предание разказва, че е заровена частица от Кръста Господен, поклониха се на 12-те параклиса, изградени в памет на 12-те апостоли на Спасителя.

"След 10 дни съм на свобода и исках да се помоля за здраве и късмет", сподели Пантелей Жеков от Раднево. Излежал е две присъди за 6 години и 3 месеца и иска да започне живота си отново. За първи път е на Кръстова гора, но е уверен, че ще дойде отново тук, но със съпругата и децата си. "Кръстиха ме в затвора и оттогава ходя на църква. Свещеникът ни е разказвал за това място", допълни той.

Затворниците са посетили и Бачковския манастир.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...