Отворено писмо  до Светия Синод на БПЦ



Ваши Високи преосвещенства,

Това писмо е предизвикано от акцията на ДАНС  в столичния храм „Свети Николай Мирликийски“, подворие на Руската православна църква в София. Използваме тази форма, тъй като краткото време, в което събитията ескалираха и продължават да ескалират,  не позволява придобиване на информация по административен път. А от такава информация се нуждаят читателите ни и цялото българско общество.

Екипът на сайта Православие България проследи развитието на кризата от появата на първите медийни съобщения до днес. Следва кратък преглед на събитията, които имат отношение към експулсирането на двамата руски духовници от страната:

1. На 15 септември 2023 год. в макенодски масови медии се появи съобщение, че е наложена забрана за клирик на Руската православна църква да посещава РСМ заради дейност, насочена против интересите на Македонската държава. 

2. Същия ден сайтът „Двери на православието“ разпространи информацията с допълнителни коментари дейността на духовника, предизвикала тази мярка, в която се казва: „Северномакедонски медии съобщават също, че през последната година председателят на руското подворие в София пътува всеки месец до Скопие. В края на юни той посети и Кумановско-Осоговския митрополит Григорий за Петровден, придружен от руския посланик в Северна Македония. Митр. Григорий има славата на най-ревностен защитник на руските политически интереси в Северна Македония. По време на тази визита той представи издание на своята епархия срещу патр. Вартоломей. Две седмици по-рано северномакедонският премиер Стево Пендаровски съобщи, че службите по безопасност са получили информация от партньорски служби, че членове на Св. Синод на МПЦ работят в полза на руските тайни служби, но не назова конкретни имена.“

3. На следващия ден, 16 септември, информацията беше разпространена от сайта Фактор.БГ и същевременно огласена от съпредседателя на Демократична България, ген. Атанас Атанасов, който направи изявление по Българската национална телевизия. В него Атанасов призова българските служби да предприемат действия по примера на македонските им колеги. Той каза: „Малка Македония с нейните служби са установили, че руският свещеник, който живее в София и служи в Руската църква, се занимава с разузнаване в Македония и са го изгонили оттам, а той пет години живее в България. Питам българското контраразузнаване нямат ли срам от това, че този, който живее тук и в България развива разузнавателна дейност, го изгониха от Македония, а той тук живее в комфорт. Всички в ДАНС знаят, че този свещеник тук е представител на руското разузнаване в расо“.

4. Последва вълна от публикации във всички останали светски медии, които съобщиха за „руския шпионин в расо“, възпроизвеждайки информацията от първата българска публикация, заедно с думите на генерал А. Атанасов.

5. Медийните съобщения своевременно бяха активно разпространени в социалните мрежи от хора, които дадоха да се разбере, че са информирани за предстоящи действия на българските власти. Стана ясно, че се изчаква приемливо технологично време, което да покаже, че е извършена проверка от ДАНС и е събрана нужната информация.  След телевизионната забележка от генерал Атанасов, службите установиха за четири дни, че руските свещеници у нас  застрашават националната сигурност и българските национални интереси.

6. На 21 септември, празник на Рождество Богородично в Руската църква, и навечерие на емблематичния за България празник на независимостта, със заповед на Директора на ДАНС двамата клирици на Руската православна църква са експулсирани от България с бърза процедура. Те са извикани в полицията, където им е съобщено, че представляват заплаха за националната сигурност на България, след което са изведени в полицейска кола да вземат личните си вещи, и са откарани и оставени на границата със Сърбия. Духовниците, които обгрижват многочислена енория,  не са имали възможност да се сбогуват със своите енориаши, нито да говорят със служителите на храма. 

7. В същия ден посланикът на Русия в България, Елеонора Митрофанова, направи изявление по случая. По-късно на сайта на ДАНС се появи информация със следното съдържание: „Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България. Придобити са данни за действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската Федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси“.

8. Руският храм-подворие „Свети Николай Мирликийски“ беше затворен на следващия ден след акцията. В коментар на Руското посолство от днес се казва, че предстои решение на РПЦ по този въпрос. 

Ваши Високи преосвещенства, считаме, че е от особена важност и е в интерес на Църквата и обществото, да се положат всички усилия за изясняване на този случай и за намаляване на напрежението сред вярващите. Църковното общество има нужда да узнае дали наистина духовници застрашават националния интерес и националната сигурност на България. Без значение е дали става въпрос за клирици на Българската, Руската или Македонската поместни православни църкви – Църквата е една, следователно проблемът е общ. Затова е изключително важно изясняването на фактите и защитата й срещу политическа злоупотреба.

Когато всички медии в държавата коментират, че служители на Църквата извършват шпионска дейност, това е църковен въпрос. Когато държавата се намесва в Църквата и отвежда свещенослужители под булото на общи мъгляви формулировки, мобилизирайки репресивния си апарат, това е църковен въпрос.  Когато  православните вярващи водят в социалните мрежи война, това е църковен въпрос. Когато авторитетът на Църквата се употребява за пропагандни цели, това е църковен въпрос.

Свидетели сме на медийна изява на български политик, която активизира службите за сигурност. Това поражда много въпроси. Днес тези действия са предприети срещу клирици на Руската църква. Но утре биха могли да касаят клирици на Българската православна църква. Такива времена все още помним. И такива предложения вече се появиха в социалните мрежи. Прозорецът на възможностите се отваря постепенно, но посоката е една. Затова е много важно обществото да знае дали тези действия са основателни.

Ваши Високи преосвещенства, смятаме за важно да има официална църковна позиция по този тежък случай, който беше хвърлен на медиите и до днес остава неизяснен. Важно е, защото това мероприятие по сигурността навлиза в църковна територия и уронва престижа и доверието на обществото в Църквата. Руските клирици служат тук с благословия и с разрешение на Българската църква. В храма „Свети Николай Мирликийски“ служат заедно български, руски и украински свещеници, молят се и се причастяват заедно хора от двете страни. Всеки ден се служи света литургия. В криптата се покоят мощите на най-новия български светец, свети Серафим Софийски, канонизиран от Православната църква в Русия и в България. Вярващите и от двете поместни Църкви заслужават да са информирани убедително за причините държавата да се намеси в църковния живот: това е единственият начин да се противодейства на злоупотреба с Църквата.

Ние също се питаме: ако е вярно, че отдавна е имало информация за шпионска дейност на тези духовници в България, както твърди ген. Атанасов, защо тази информация не е била съобщена на Светия Синод на БПЦ, за да се вземат съответните мерки. Министър-председателят и останалите политици, които по закон имат достъп до доклада на ДАНС, се скриха зад този доклад. Църквата няма причина да се крие, а би трябвало да търси отговори. Обществото няма нужда и няма право да знае секретни данни за агентурните мрежи, но има нужда и има право да знае какви дейности са извършвали уличените свещеници. За разлика от тоталитарните времена, вярващите в една демократична държава имат право да знаят дали се извършва защита на националната сигурност, или разправа с Църквата и „дисциплиниране“ на политически противници.  

Затова се обръщаме към Светия Синод на БПЦ с молба да поиска от компетентните институции в държавата – Президент, Министър-председател и Председател на Народното събрание – официална информация и ясни отговори на въпросите, които произтичат от акцията по изгонване на руските духовници от България:

  1. Установена ли е принадлежност на изгонените свещеници към руските служби за разузнаване.
  2. Какви са конкретните дейности на изгонените свещеници, с които те са застрашили националната сигурност и националния интерес на България.
  3. Защо информацията, която ген. Атанасов твърди, че е известна отдавна, не е била предоставена от съответните служби на Светия Синод, за да бъдат предпазени вярващите.

Във връзка с обявения на 24 септември  протест на вярващи пред Руската църква в София, надяваме се Светият Синод да вземе мерки и да не позволи  партийна употреба на протеста  каквито заявки вече бяха направени от определени политически партии.

Православие България ще публикува всяка официална позиция на Светия Синод на БПЦ по случая, както и позицията на всеки отделен митрополит, която ни бъде предоставена. 

Много често през последната година в медиите и социалните мрежи звучи призивът „Да изберем правилната страна на историята“. Като християни вярваме, че за човека не е важно от коя страна на историята ще попадне, а от коя страна на Христос. И Църквата е призвана да води по пътя към правилната страна както своите верни, така и цялото общество.


Като се надяваме на вашата пастирска грижа, оставаме  верни в Христа чеда на Православната църква.

Екип на сайта Православие България

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...