Светият Синод забрани изнасянето на ценни икониМоже да харесате още...

7 Отговори

 1. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Поредното абсурдно решение на Синода. Защо се забранява изнасянето на икони от музея, а се разрешава изнасянето на не по-малко ценни икони от ставропигиалните манастири? При това предпазните мерки и застраховките, които се вземат при международните изложби, са много по-големи от тези у нас при разкарването на иконите из епархиите уж за увеличаване на религиозността на населението.

 2. Христо Петров Беров каза:

  Цитат от: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=12878

  На своето заседание от 23.09.2009 г., сряда, ([i]Протокол № 8[/i]), Светият Синод в Намален състав, в отсъствието по здравословни причини на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, откри заседанието си. Присъстваха синодалните архиереи: [i]Русенски Неофит[/i], председателстващ заседанието, [i]Великотърновски Григорий[/i], [i]Неврокопски Натанаил[/i], [i]Плевенски Игнатий[/i].

  […]

  Светият Синод разгледа: Докладна записка, вх. № 686/10.ІХ.2009 г. на главния секретар на Светия Синод Стобийски епископ Наум, с приложено писмо на г-жа Весела Вацева, управител на „Рекламна къща В” – ЕООД, с молба в кампанията за толерантност към бежанците, потърсили спасение в България, да бъдат включени и [b]български духовници, които да отправят послание за миролюбие, уважение и милосърдие към ближния в беда[/b].

  [i]Светият Синод Р Е Ш И:[/i]

  [b]Г-жа Васева да се обърне към Агенцията за чужденците в България.[/b]

 3. За пръв път чувам за Агенция за чужденците. Виж, Агенция за бежанците има, но то е нещо друго…

 4. Този коментар на Дон Кихот пасва тук по-добре:

  „#2 Дон Кихот 2009-09-24 12:10 БПЦ никога не е провеждала мисионерска дейност. Два пъти през ХХ в. е правила опити за покръсти помаците с помощта на държавния репресивен апарат, но както казват братята турци, „зорлем гюзелик олмаз“ (насила хубост не става) и днес помаците са по-фанатици от всякога. БПЦ остави един милион цигани в страната на ходжите и пасторите, вместо да преведе най-важните служби на ромски и ръкоположи цигани за свещеници.“

  Няма какво да се коментира повече…

 5. Никола Владиков каза:

  ,,Светият синод забрани изнасянето на цени икони,,Питам се какви цености ика синода.Кои икони смята за цени и в какво се състои ценоста им.Дали иконата за синода има музеина стоиност или главната и (на иконата)ценост е че ни води към Есхатона.Ако е второто то една съвремена икона, която ни води към Есхатона не би била по малко цена от някоя икона от 13-14 век.

 6. В България има култ към старинността. Този култ личи в поклонението пред исторически личности и към всички материални реликви, които богатата ни история е оставила. В случая Св.Синод на БПЦ изповядва типичното за модерните българи поклонение пред антиквариата. Това е част от Държавната стратегия за запазване на историко-културното наследство и прослава на българския народ като народ с много стара християнска, т.е. европейска култура. А същевременно хората имат нужда от старинните свещени реликви като извор на Божия благодат и положителна свръхестествена намеса в живота на човека. Една известна наша изкуствоведка един път ми каза, че много наши чудотворни възрожденски икони стоят по складове и музейни хранилища, а хората имат нужда от тяхната сила. Въобще Св.Синод набляга много на пропагандата на християнството чрез експлоатиране на всички средства и функции на историческата наука, а същевременно БПЦ не подпомага по никакъв начин хората, които чрез историята говорят за Бога.

 7. архим. доц. д-р Павел Стефанов Георгиев каза:

  Владиков,

  Написаното от тебе по принцип е вярно, но твоят постинг трябва да се включи в читанките като образец на неграмотност. Не знам какво толкова си възлюбил „Есхатона“, но с книгите явно си скаран. Прилагателното „ценен“ в мн.ч. е „цеННи“. В една дума – две грешки: „ценоста“. Правилно е: цеННосТТа. Не е „стоиност“, а стоЙност“. Също е погрешно “ съвремена“ вм. съвремеННа. След частиците за степени ПО- и НАЙ- се пише тире. Не е „по малко“, а по-малко. И т.н. Чети, момче. То сляпото окато прави, както казва поетът.